Kako zastititi useve od zitnog zizka? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako zastititi useve od zitnog zizka?

09.05.2012, 11:21
Ovaj insekt,pored žitnog moljca(Sitotroga cerealella), predstavlja najznačajniju skladišnu štetočinu žitarica a možemo ga naći i u skladištima raznih vrsta testenina,kestena i sl..Živi isključivo u zatvorenim prostorima i gotovo da nema skladišta žitarica u kojima nije prisutan. Odrasla jedinka je dužine 3-4.5 mm tamno- smeđe do crne boje.Pokrioca su mu srasla i ispod njih nema krila tako da ne može da leti.Glava mu je produžene u rilo.Larva je bele boje sa smeđom glavom,naboranog i savijenog tela.
Nakon kopulacije ženka polaže jaja(100-200 komada),po jedno u svako zrno.Larva svoj razvoj završi u zrnu,pri čemu pojede 50-70% sadržaja zrna.Kao posledica ishrane dolazi do gubitka u težini proizvoda a isto tako i do smanjenja kvaliteta jer često dolazi do povećanja vlažnosti i temperature robe i do stvaranja uslova za razvoj gljivica.U optimalnim uslovima(T 21-25C i relativnoj vlažnosti vazduha iznad 70%) jedan par ovih insekata može da ima 6-8 generacija godišnje i pri tome da stvori i nekoliko stotina hiljada jedinki koje mogu,u slučaju ne preduzimanja mera zaštite,da naprave velike štete na uskladištenom proizvodu.
Suzbijanje ove štetočine treba da se vrši već kada se utvrdi da u 1kg robe ima 1-5 jedinki.Smatra se da ako se nađe jedan žižak izvan zrna da u zrnevlju postoje bar 10 jedinki u različitim fazama razvoja.Broj jedinki najčešće se utvđuje prosejavanjem žitarica kroz sita.
Prisustvo ove štetočine može se primetiti po povišenoj temperaturi uskladištene robe a i ako se uzorak iznese na sunčevu svetlost imago će da se pojavi na površini.
Sa preduzimanjem mera za suzbijanje ove štetočine treba početi pre unošenja novog roda u skladište ,odstranjivanjem žižljive robe,a zatim izvršiti dezinsekciju skladišta za to registrovanim preparatima (K-OTHRINE DP-2 ,K-OBIOL EC-25,DIHIN i sl.).Tokom skladištenja robu treba češće pregledati i u slučaju otkrivanja prisustva ovog insekta treba izvršiti njeno suzbijanje za to registrovanim preparatima (K-OTHRINE DP-2, K-OBIOL EC-25,PHOSTOXIN PELETE , DIHIN i sl.)
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.