Kako kontrolisati razvoj maline kultivacijom? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako kontrolisati razvoj maline kultivacijom?

19.05.2012, 11:26
U malinjacima na otvorenom, paučinar je najaktivniji tokom proleća i ranog leta. U stakleniku ova grinja je uvek problem i mora se permanentno kontrolisati. U malinjacima na otvorenom, grinje je moguće kontrolisati jačim navodnjavanjem ili prskanjem lišća vodom sa prskalicama pod većim pritiskom, čime se grinje zapravo spiraju sa lišća. Paučinar se razvija u toplim i suvim uslovima, upravo onakvim kakvi su u stakleniku tokom zime. Snižavanje temperature tokom noći na 12°C i održavanjem visoke vlažnosti smanjuje verovatnoću napada grinje. Niska vlažnost vazduha podstiče hranjenje grinja, pa takođe predstavlja dodatno opterećenje za napadnute biljke.

Održavanjem vlažnosti iznad 70%, ali ispod 90% će onemogućiti ishranu grinja, dok sa druge strane pomoći da se jaja predatora izlegu. Uklanjanje lišća sa tačkama koje su simptom napada grinja će takođe smanjiti njihovu populaciju. U svakom slučaju, treba koristiti ručnu lupu za nadzor grinja i upotrebiti predatore čim se primeti čak i jedan list koji su oštetile grinje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.