Kako kontrolisati bolesti i stetocine kod sadnice maline? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako kontrolisati bolesti i stetocine kod sadnice maline?

19.05.2012, 11:30
Tokom prve godine na otvorenom prostoru (ili u visokim tunelima), problemi sa štetočinama i bolestima bi trebalo da budu minimalni, ali je potrebno vršiti nedeljnu kontrolu. Posebno treba obratiti pažnju na pojavu malinine bube, malininog cvetojeda i larvi malinine muve galice. Feromonski raspršivači za mogu značajno poremetiti parenje malinine bube i smanjiti polaganje jaja u cvetove i mlade plodove. Ostale štetočine na koje treba obratiti pažnju su crvena pauk grinja, lisna vaš, malinin prstenar, malinin staklokrilac i malinin korebus.

Ove i druge štetočine su detaljnije opisane u odeljku koji se bavi insektima i bolestima. Detaljan opis životnog ciklusa štetočina možete pronaći u priručniku Bramble Production Guide (Pritts & Handley, 1989). Konvencionalne mere zaštite od štetočina i bolesti se mogu koristiti kada su biljke na otvorenom. Kontrolišite saksije svake nedelje i uklonjajte korov koji je eventualno počeo da raste. Korovske biljke koji rastu u saksijama će predstavljati konkurenciju malini, jer joj uzimaju vodu i rastvorene hranljive materije, a takođe privlače bolesti i štetočine.

Saksije treba postaviti na veće rastojanje od drvenastih biljaka koje mogu biti domaćini crnoj lozovoj pipi, čije larve mogu ući u staklenik sa zemljom u saksijama
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.