Kako se uzgaja Saflera (lat.Schefflera) - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se uzgaja Saflera (lat.Schefflera)

30.05.2012, 11:23
To je biljka koja ima tamnozelene ili prošarane listove koji su razdijeljeni na 7-9 dijelova i nalaze se na dugim stapkama. Varietet sa prošaranim listovima treba biti na svijetlo položaju, bez direktnog podnevnog sunca, dok će posve zelena uspijevati i u tamnijem dijelu no nešto sporije će rasti. Potrebno im je dosta vlage pa se preporuča vazu staviti u još jednu veću i međuprostor ispuniti pjeskom ili tresetom kako bi se zadržala što veće vlažnost. Mogu se staviti i kamenčići u podložak. Ljeti je treba zalijevati 2-3 puta tjedno dok zimi otprilike svakih 5-6 dana. Tokom proljeća i ljeta svaka 2 tjedna vodi za zalijevanje dodajte tekuće gnojivo za lisnate biljke.

Da bi dobila lijepi grmolik izgled potrebno ju je u rano proljeće podrezati kako bi potjerala što više sporednih izboja. Poželjno je staviti štap uz koji ćete je zavezati kako bi imala potporu i rasla uspravno, nročito ako joj svijetlo dolazi negdje sa strane jer sva će se poviti tražeći izvor svijetlosti. Razmnožava se pomoću reznica koje je potrebno držati u vodi da potjeraju korijenčiće i potom presaditi u zemlju. Ne morate je često presađivati, dovoljno je svake druge godine, a ako je držite u velikoj vazi dovoljno je maknuti gornji sloj zemlje i dodati svježi.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.