Kako bezbedno pasti na snowbordu? - Uputstvo za snowboard
uputstva
zaštita voća

Kako bezbedno pasti na snowbordu?

24.11.2012, 11:39
Padovi se često događaju, tako da je vaša sposobnost da padnete a da se ne povredite, jedna od bazičnih snowboard tehnika koju je potrebno vrlo rano usvojiti.

Kada padnete, i dalje ćete želiti da napravite zavoj, što je nemoguće, jer ćete udariti u snijeg sa više delova tela istovremeno. Skijaške povrede su iščasenja i lomovi zglobova, do lomova podlaktice i kljucne kosti a sve kao posedica nespretnih pokušaja da se spasite od pada i dočekate na ruke. Oslobodite se ove bolne snowboarderske navike i vežbajte “meke”- bezbedne padove, jer kada vam to zaista bude trebalo, instikt će vas spasiti i mekano spustiti na sneg.

Savij ruku u zglobu lakta, blago rotirajući podlakticu a dlan otvori tako da je mali prst usmeren od tela prema van. Donja ivica podlaktice, /a ne gornja strana/, će napraviti kontakt sa snegom. Bilo koja vrsta plesne poze koja imitira kotrljanje je od velike pomoći, kao na primer Aikido ili Džudo pad.

Pre nego što ćes pasti, dovedi svoje telo u niži položaj savijajući kolena, pa tako spusti nize i težšte. Ako padasš unazad, padaj prema dole, tako da ti sneg prvo dotakne zadnji kraj tela. Ako padaš unazad, zaštiti glavu držeći je ukrućenu u sredini novog prostora u kojem se tvoje telo našlo.

Najčešće mesto pada kod snowboarda je prelaz između petnog okreta i okreta vrhova cipela. Uobičajeno je da, kada pravite zaokret vrhovima prstiju, padnete prema napred. Ako uskoro zakačite podlogu rubom vrha daske, zarovaćete i pasti prema napred. Taj pad možete izbeći ako, kada rub daske počinje da se ukopava u sneg, istovremeno lagano podignete vrhove cipela prema gore.

Unazad ćete pasti najčešće kada polazite u zaokret petama, i kada prerano zarovite ivicom daske na petama. Da bi izbegli pad morate lagano podići pete prema gore.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.