Kako izabrati mesto za zimsko pecanje? - Uputstvo za ribolov
uputstva
zaštita voća

Kako izabrati mesto za zimsko pecanje?

06.12.2012, 11:43
Leti smo pretraživali kamena uzvišenja preko kojih voda ubrzava i aeriše se. Ta toliko atraktivna letnja mesta zimi su cista propast, jer tada je tu voda najhladnija i najbrža, a smud u isto vreme izuzetno racionališe svoju aktivnost. Promene konfiguracije dna su mesta koja neodoljivo privlace smuda, ali moramo razlikovati njihovu „podobnost“ u zavisnosti od vremena godine i vremenskih uslova. Omiljeni „kamenjari“ mogu zimi biti dva sasvim suprotna pola naših pecaroških želja. S jedne strane takva mesta mogu biti previše hladna, s druge gotovo idealna. Kojem ce se od ta dva carstva prikloniti „naš“ kamenjar zavisi ne samo od njega vec i od brzine protoka vode preko njega, dubine, kolicine kamenja i slicno. Idealan kamenjar za zimski ribolov smuda izgledao bi ovako: iza pojasa proredenog kamenja pruža se pešcano dno limana, preko kojeg voda jedva tece. Na takvim mestima bela riba stvara svoje krtoge pa su to mesta na kojima se prikrada i smud. Obicno se na takvim mestima, naspram samog špica kamenjara nalazi rupa posle koje strujanje vode posustaje. Krupniji primerci smuda se upravo tu ustremljuju na plen koji je skrovište potražio u toj rupi, dok se sitniji primerci love kada se pretražuje uzvodniji deo kamenjara. Vrlo je bitna i dalja okolina kamenjara koja može znatno uticati na kolicinu ribe. Šporna koja se nalazi nizvodno od mesta na kome lovimo u mnogome može uticati na brzinu toka na kamenjaru. Špor usporava tok i odbija maticu reke dalje od obale. Ovo se može vrlo dobro osetiti kada tuda provlacimo varalice, jer nam ih voda znatno slabije nabija u obalu. Dakle, na ocenu povoljnosti nekog kamenjara za zimski ribolov smuda veoma je bitna njegova okolina. Glinena ili pešcana, ispregradivana obrušenim stablima, prepuna podvodnim „stepenicama“ (brinama), limanima, takode su atraktivna zimska mesta za lov smuda. Da bi se na ovakvim mestima ulovio smud potrebno je veliko iskustvo, znanje i strpljenje. Cesto se dešava da na 50 metara od obale koja je gusto ispregradivana potopljenim stablima nema smuda ili je tu samo svratio, onako u prolazu, bez namere da nešto prezalogaji. S druge strane cesto cete na smuda naleteti kada pecate na delu obale koja je na izgled besprekorno cista (bez prepreka), a na njoj nabasate na stara potopljena stabla, gusto rasporedena na relativno malom prostoru, koja se teško uocavaju i po najnižem vodostaju.
Tekst preuzet sa linka http://www.pecarosi.com/20saveta.html
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.