Kako uticu vremenske prilike na ribolov? - Uputstvo za ribolov
uputstva
zaštita voća

Kako uticu vremenske prilike na ribolov?

08.12.2012, 11:21
Promene meteoroloških uslova ribe izuzetno dobro osecaju i predosecaju njihov nailazak. Nagla zahladenja, otopljenja, kiša vetar..., faktori su koji svojim delovanjem cas nagraduju ribolovca bogatim ulovom, a ponekad dovode do ocaja. Moje iskustvo govori da jaka kiša u prvom trenutku negativno utice na uspeh u ribolovu, ali ako traje kratko ili oslabi tako da samo po koja kapljica pada na površinu vode, uspeh je zagarantovan. Naime kiša može da primora smuda da se hrani nešto ranije nego predhodnih dana, kada je vreme bilo vedro, a površina vode ravna kao staklo. Kišne kapi koje padaju na vodu rashladuju njenu površinu i obogacuju je kiseonikom. Sitna bela riba izlazi prema površini, pa je grabljivica primorana da se hrani u gornjim slojevima. Napominjem da u tom smislu kiša pozitivno utice na ribolov samo tokom leta i rane jeseni.
U zavisnosti od smera, vetar je nekad presudan, a povremeno samo pomocni faktor od kojeg zavisi uspeh ribolovca. Vetrom nareškana površina vode cini ribolovca manje primetnim, a smuda manje opreznim. Tada ova grabljivica obicno pocinje da lovi nešto ranije nego što je to bio slucaj u danima bez vetra. Njegova ishrana tokom vetrovitih dana odvija se najcešce u priobalnom pojasu. Prejak vetar ili oluja pracena grmljavinom u pocetku negativno uticu na ribolov, jer je tada riba uplašena, prestaje sa ishranom i beži u zaklone. Izuzetak je jedino neustrašivi som. Nakon prestanka oluje i kada grmljavina utihne može se uocitivelika aktivnost ribe po glatkoj površini vode. Sitna riba tada krece ka gornjim slojevima, koji su bogatiji kiseonikom i hranom, koju je vetar naneo. Ni smudj ne propušta ove prilike za dobar obrok, pošto je njegov plen tada manje oprezan. Zimi je jedino južni vetar, koji donosi stabilno i toplije vremebobar znak i odlican pomocnik ribolovcima. Vetrovi svih drugih smerova, a narocito severozapadni, izuzetno negativno uticu na uspeh u zimskom ribolovu smuda.
Zakljucak je sledeci. Ono što leti predstavlja pogodnost i obecava bogat ulov, zimi se obicno transformiše u ogranicavajuci faktor u ribolovu. konkretno, severni i severozapadni vetar nepovoljan preko zime, leti je odlican saveznik ribolovaca. Ujesenjem periodu najpovoljniji je jugoistocni vetar.
Tekst preuzet sa linka http://www.pecarosi.com/20saveta.html
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.