Kakav je uticaj sunca na ribolov? - Uputstvo za ribolov
uputstva
zaštita voća

Kakav je uticaj sunca na ribolov?

08.12.2012, 11:25
Poznato je da odnos Sunca, meseca i Zemlje usled medusobne privlacnosti izaziva plimu i oseku na moru. Utvrdeno je i od kakvog je to znacaja za uspešnost u ribolovu na moru. Na pitanje od kakvog je to znacaja na ponašanje riba odgovor je dao americki naucnik Knajt. On je višegodišnjim posmatranjem ustanovio da su ribe najaktivnije i najintenzivnije se hrane kada Sunce i mesec prolaze kroz meridijan.
Meseceve mene razlicito uticu na razlicite vrste riba, a pošto sam zaljubljenik discipline zvane varalicarenje pravio sam beleške na osnovu aktivnosti smuda koji je i najosetljiviji na ove promene. Krenucemo od punog meseca kada smud dobro radi, ali samo na prva dva dana punog meseca, dok u ostalim danima prestaje sa aktivnošcu. Tada, kad nece na varalicu, dešava se da usred podneva dode na glistu ili kukuruz i to cesto budu kapitalni primerci. Posle punog meseca sledi pražnjenje (uštapanje) kada smudj dosta „kilavo“ radi, sve dok se mesec ne „isprazni“ do pola, kada ce pojacati aktivnost, da bi u danima poslednje cetvrti bio hiper aktivan. Tada se cesto love kapitalni primerci. Nakon poslednje cetvrti sledi faza bez meseca, kada se aktivnost smuda svodi na minimum. Posle ovog, ne baš omiljenog perioda, ponovo sledi prva cetvrt i to je period kada ce aktivnost biti pojacana, vreme za lov kapitalnih primeraka. Dakle sve što se dešava u fazi pražnjenja (uštapanja), skoro ce se isto dešavati i u fazi punjenja.
Pratite meseceve mene, ali ovo ipak nije carobna formula uspeha, tako da u ribolov treba izlaziti svakodnevno.
Tekst preuzet sa linka http://www.pecarosi.com/20saveta.html
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.