Koji su saveti za vožnju u zimskim uslovima? - Uputstvo za automobile
uputstva
registracija rs domena

Koji su saveti za vožnju u zimskim uslovima?

15.12.2012, 11:25
I pored toga što je pravilnim izborom guma vožnja mnogo lakša i sigurnija, u nepovoljnim zimskim uslovima nije loše pridržavati se i sledećih saveta:

• Generalno: mnogo pažljivija vožnja, bez naglih pokreta i zaokreta vozila, bez naglog ubrzavanja i kočenja, prilagođena brzina, veća distanca od vozila ispred…

• Kočenje: obzirom na mnogo teže uslove, kočenje se mora predvideti ranije i što je moguće više se koristiti kočenje samog motora (prebacivanjem menjača u nižu «brzinu»), a kočnica se ne sme upotrebljavati naglo, kako točkovi ne bi privremeno blokirali i proklizali, jer ih je tada teško iskontrolisati, već se mora koristiti postepeno i sa više uzastopnih slabijih pritisaka.

• Pokretanje auta : prilikom pokretanja auta na snežnoj podlozi, ne sme se naglo ubrzavati, već samo polako i postepeno, a ako točkovi krenu da proklizavaju, treba ubaciti menjač u višu «brzinu», kako bi se smanjila sila na točkove i moglo mirno da se krene.

• Krivine i skretanja : Pre skretanja (krivine), potrebno je usporiti (dok je vozilo jos u pravom položaju, tj. na pravom putu), a zatim lagano, kontinuelno okretati volan u željenom pravcu, kako točkovi ne bi proklizali i otkazali «poslušnost». U krivini držati konstantnu brzinu, da se izbegne poremećaj balansa vozila.
Tekst preuzet sa linka http://www.beoguma.com/saveti/
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.