Mac ili PC pitanje je sad ? - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

Mac ili PC pitanje je sad ?

06.02.2013, 12:13
Ukoliko želite da zavadite zaluđenike za računarima to najjednostavnije možete uraditi tako što ćete im postaviti pitanje: Koji je računar bolji, PC ili Mac?

Sigurno da obe platforme imaju svojih prednosti i mane koje nam stvaraju probleme za koju opciju je najbolje opredeliti se pri kupovini. U ovom članku osvrnućemo se na neke od njih i pokušati da vam olakšamo vaš naredni izbor u kupovini.

Cena

Ako pogledamo cene računara na internetu videćemo da je većina računara ispod 1.000 evra i da veoma mali broj prelazi iznad te cene. Najčešće PC računari se nalaze u prvoj kategoriji dok u drugoj dominira Apple. Ovde dolazimo do najčešćeg argumenta da su Apple računari precenjeni, ali da li je zaista tako? Apple ne prodaje laptopove koji vrede 750 evra po duploj ceni. Oni poseduju najnovije procesore na tržištu, češće se izrađuju od aluminijuma umesto plastike, tanji su, lakši za prenos i baterija im duže traje u poređenju sa PC-jem.

Čak i ako uporedimo Apple MacBook Pro modele sa HP Envy serijom dolazimo do zaključka da čak HP i više košta. Još jedna stvar koju treba imati na umu jeste da Mac dolazi opremljen sa iLife paketom u kome se nalaze alati za editovanje, organizovanje kao i deljenje fotografija, muzike i videa.

Zaključak: Sigurno da ne morate potrošiti toliko para da biste bili zadovoljni pri korišćenju vašeg računara, ali sa kompjuterima kao i u životu sve ima svoju cenu tako da ćete uprovo dobiti ono što ste i platili.

Izbor

Najbolja stvar kada je u pitanju PC jeste neograničen izbor. Oni dolaze u različitim veličinama, blu-ray plejerom za filmove visoke rezolucije, TV karticom koja vam omogućavaju da gledate i snimate preko kablovske ili satelitske televizije. Možete kupiti PC koji je u ružičastoj ili plavoj boji, koji ima providnu plastiku ili pak koji je dizajniran da bude što je moguće otporniji na udarce.

Što se Mac-a tiče oni se prave u desetak verzija kao što su: MacBook laptop, MacBook Pro laptop od 13, 15 i 17 inčni modeli, MacBook Air, Mac Mini, iMac od 21,5 i 27 inča i Mac Pro, moćni desktop računar. Jednom rečju mnogo je manji izbor nego kod PC računara.



Operativni sistem

Od 2007. pa sve do 2009. dominantni operativni sistem je bio Windows Vista. Imao je puno nedostataka, a malo rešenja koje je nudio. Radio je prilično sporo, a neretko se i blokirao, pa čak i kada se instalira na novom računaru. To je ujedno bio i jedan od glavnih argumenata za kupovinu Mac-a, pogotovu ako imamo na umu da je dolazio sa instaliranim OS X, Apple-ovim operativnim sistemom, koji je doprinosio da vam računar radi još brže i stabilnije za razliku od konkurentskog PC-ja.

Međutim oktobra 2009. godine Microsoft je predstavio Windows 7 koji je bio veoma dobra zamena za XP što svakako ne možemo reći za Vistu. OS X 10.6 Snow Leopard i dalje prednjači u konzistentnosti i svakako boljem interfejstu. No danas se ta razlika smanjila i više nije nepremostiva kao što je nekada bila. Ako koristite kompjuter za neke osnovne funkcije kao što su surfovanje internetom, multimedija, provera emailova, pisanje teksta itd onda sigurno imate manje razloga nego pre da pređete na Mac pri sledećoj kupovini.



Bezbednost

Većina hakera u svetu pravi viruse, trojance i druge zarazne aplikacije koje čak mogu da pokupe informacije i sa vaše kreditne kartice i oni u 99% posto slučajeva napadaju Windows operativne sisteme. Skorašnja izdanja Windowsa sa Norton Internet Security antivirusom su doprineli nešto bezbednijem korišćenju istog, ali su svakako dosta daleko od sigurnog.

Kupovinom Mac-a neće nestati sve brige kada je u pitanju sigurnost vašeg računara i to pre svega zbog rastućeg broja aplikacija koje ciljaju sve korisnike socijalnih mreža i druga mesta na internetu. Ovakve pretnje podjednako mogu ugroziti bezbednost Mac-a i PC-ja, ali generalno gledano Mac bez bilo kakve zaštite je mnogo sigurniji od PC-ja.



Briga o korisnicima

Najbolje vreme da razmišljate da uštedite sebi pare jeste pre kupovine računara, a ne kada se on pokvari. Trenutno se Apple suočava sa velikim brojem žalbi na iMac-ov ekran. I pored ovog problema istraživanja pokazuju da je Mac mnogo pouzdaniji od PC-ja. Neka od istraživanja možete pogledati i na PC World i PCMag.com sajtu. U ovim istraživanja ćete svakako saznati dosta neprocenjivih informacija koja će vam biti od koristi pri vašoj sledećoj kupovini računara.

Bilo da kupujete PC ili Mac doćićete do istog zaključka da je internet internet, da postoji pregršt dobrog softvera (dosta slobodnog), kao i da štampači i kamere kao i većina drugih uređaja su veoma dobrog kvaliteta i rade dobro. Ipak su oni samo računari i ono što će prevagnuti jeste upravo to da prilagodite kupovinu svojim objektivnim potrebama, ukusu i budžetu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.