LED ili LCD, kako se odlučiti? - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

LED ili LCD, kako se odlučiti?

06.02.2013, 12:17
Kao svedoci sigurne smrti CRT televizora, sve više nam se približava rat između LCD i LED tehnologija. Danas su to glavne tehnologije dostupne u izradi PC monitora i većina proizvođača danas imaju modele u obe tehnologije. Ove tehnologije imaju svoje prednosti i nedostatke. Pa kako kako se na kraju odlučiti za jednu od ovih tehnologija. Evo nekoliko važnih parametara koje treba imati na umu kada kupujete monitor, kako biste znali koji monitor je najbolji za vas.

Što je to LCD, a šta je to LED?

Prvo pitanje koje vjerojatno dolazi u vaš um jeste, koja je razlika između te dve stvari? LCD je skraćenica za Liquid Crystal Display. LCD je panel koji se aktivira kada dobije električnu struju. LED takođe radi na platformi tekućih kristala, ali se kao pozadinsko osvetljenje koriste LED lampice, dok LCD koristi CCFL pozadinsko osvetljenje. Kao sto možete primetiti razlika između LCD i LED je samo u pozadinskom osvetljenju kojim se služe. Krenimo redom, da vidimo koliko su zapravo različite ove dve tehnologije.

Tačka 1: Kontrast
Kontrast je sposobnost monitora da prikaže područja na mnitoru koja imaju izražen kontrast. Ako monitor ima dodru razmeru kontrasta, to znači da ona pokazuje razlike između tamnije i svjetlije površine monitora izvanredno dobro.

LCD pokreće LED pozadinsko svetlo, pa imaju malu prednost jer se individualne LED lampice mogu iskljuciti tamnim dijelovima ekrana dajući time više nego uvjerljivu crnu nego sto je to slucaj kod LCD monitora.

Presuda:. LED monitori imaju za nijansu bolji kontrast.

Tačka 2: Ugao gledanja
Ugao gledanja je ugao iz kojeg slika na monitoru može biti pregledna. Svi monitori imaju jasnu sliku kada se stoji ispred njega, ali budući da ne možete uvek sedeti tačno ispred monitora već morate sesti i oko njega, ugao gledanja postaje vrlo važan prilikom izbora monitora.

LCD monitori gube na bojama I detaljima pa su se lose pokazali na testovima dok LED monitor minimizira ovaj problem zbog decentraliziranih pozadinskog svetla i stoga ima mnogo širi ugao gledanja.

Presuda: LED ima mnogo veci ugao gledanja, jasnije boje i detalje.

Tačka 3: Boja
Prilično je već jasno da su dobre i svetle boje monitora vrlo važne za razmatranje u umu kupca. Ali, ne postoji jasan dobitnik za ovaj parametar kako svi televizori pokazuju dobar kvalitet slike, kada su u pitanju boje. Razlike mogu postojati između dva modela iste vrste ili dva različita Brenda – skuplji modeli prikazuju bolje boje - ali kvalitet slike ostaje u velikoj mjeri sličan.

Presuda: Nerešeno.

Tačka 4: Potrošnja struje
LCD monitoru je potrebno dosta manje snage za pozadinsko svetlo od većine tehnologija koje se koriste danas. Ali, LED je jasan pobednik u ovoj kategoriji kako mu je potrebno najmanje struje da bi osvetlio monitor, dakle LED je nazeleniji od svih.

Presuda: LED je trenutno daleko ispred svih u ustedi energije.

Tačka 5: Životni vek
Životni viek LCD i LED monitora u velikoj mjeri yavisi od životnog vieka pozadinskog osvetljenja njegove zadnje svjetlo, ali u proseku životni viek tih monitora, ako je verovati proizvođačima, bi trebao biti oko 25 godina.

Presuda: LCD je pobjednik, dok životni viek LED zadnjeg osvetljenja ostaje neprovjeren, obzirom da je relativno nova tehnologija.

Tačka 6: Cena
Za mnoge ljude širom sveta, cena ima najveći faktor prilikom kupovine, puno više nego bilo koja od prethodnih tačaka.

Kako potražnja za LCD monitorima raste cene su u konstantnom padu. Dok je štedljivi LED jasan gubitnik u ovom trenutku jer je to jedan od najskupljih monitora, sa nekim modelima po ceni od gotovo dvostruko većoj nego LCD iste veličine. To je zato šsto je LED nova tehnologija i ne proizvodi se u istim količinama kao i LCD.

Presuda: LCD je pobednik. LED je još uvijek jako daleko u trci sa cenama.

LED je svakako napredniji od LCD-a, ali ko je pravi pobednik ostaje na vama da odlučite, iako LED pruža više u odnosu na LCD tehnologiju, uživanje u filmovima i igricama sigurno neće izostati za koju god tehnologiju da se odlučite.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.