Koji su najbitniji kablovi za video uređaje? - Uputstvo za multimediju
uputstva
registracija rs domena

Koji su najbitniji kablovi za video uređaje?

07.02.2013, 11:22
SCART
SCARTSCART su univerzalni kablovi za jednostavno povezivanje kućne AV opreme kao što je na primer televizor, video rekorder, DVD plejer, konzole za igre itd. SCART sažima mnoge tipove signala u jedan univerzalni konektor koji je lako priključiti bez mogućnosti da ćete pogrešiti ili nešto zaboraviti.
Snop tri audio-video činč (cinch) kabla
To je najčešći snop audio-video kablova. Sastoji se od tri kabla sa činč (RCA) priključcima:
Žuti (Composite video) koji prenosi video signal
Crveni (audio right) koji prenosi zvučni signal za desni zvučnik
Beli (audio left) koji prenosi zvučni signal za levi zvučnik.
Composite video
To je kabal koji služi za prenos analognog video signala za klasične TV uređaje i DVD plejere. Uvek je žute boje i najčešće se nalazi u sastavu tri audio-video činč kabla. Composite video priključak se nalazi na mnogim grafičkim karticama kao video izlaz (TV-out ili video-out). Na TV karticama i video capture karticama, nalazimmo ga kao video ulaz (video-in).
Napomena: Composite video kabl prenmosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno.
S-Video
Služi za nešto kvalitetniji prenos video signala od Composite video kabla. Najčešće se nalazi na video kamerama, video rekorderima, video capture karticama i drugim uređajima za snimanje.
Napomena: S-Video kabl prenmosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno.
Component video
Component videoOblikom i strukturom su isti kao činč kablovi samo su drugačije obojeni i obavljaju drugačiju funkciju. Služe za kvalitetniji prenos analognog video signala koji je rastavljen na tri komponente. Kvalitet video signala prenesen Component video kablovima (crveni, plavi i zeleni) je još bolji od S-Video kabla pa se zbog toga koriste za prenos video signala više rezolucije od standardne televizije. Nalazimo ih na novijim TV prijemnicima i receiverima satelitske televizije.
Napomena: Component kablovi prenmosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno.
HDMI
HDMIHigh-Definition Multimedia Interface - kabal za prenos digitalnog audio-video signala. Neophodan je za spajanje uređaja visoke rezolucije (HD), novijih HD televizora, prijemnika digitalne televizije i Blu-ray kućnih plejera. Veoma je praktičan jer je malih dimenzija i jednostavan za upotrebu.
U novije vreme i mnogi PC kompjuteri imaju HDMI priključak pa ih možete na najlakši način spojiti sa savremenim HD televizorom.
S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) kablovi
S/PDIF je standardni digitalni audio format za prenos audio signala između kućnih uređaja. Postoji u dva oblika:
Toslink - Digital Optical
Toslink ili digitalni optički audio kablovi prenose digitalni audio signal. Često ih viđamo na savremenim kućnim uređajima kao što Hi-Fi pojačala, noviji modeli televizora, "kućni bioskopi", zvučne kartice za računar, novije konzole za video igre...
Digital Coaxial
Digital CoaxialIma istu namenu kao Toslink samo se nešto ređe koristi kod kućnih uređaja. Umesto optičke tehnologije, koristi koaksijalni kabal sa RCA (činč) konektorom. Kod ovih kablova, RCA konektori su obično obojeni ili označeni narandžastom bojom.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.