Kako napraviti usb od lego kocki - Uputstvo za multimediju
uputstva
zaštita voća

Kako napraviti usb od lego kocki

13.02.2013, 11:11
Univerzalna serijska sabirnica ili po engleskoj skraćenici USB otkada je postala 1998. godine pa do današnjih dana samo je napredovala, kako po pitanju obimnosti memorije tako i po brzini prenosa podataka. Vremenom se mnogo napredovalo po pitanju izgleda, boje, dizajna. Danas je nezamislivo da prođe jedan dan bez upotrebe USB-a , bilo da se prenose fotografije, teksovi ili razmjenjujete filmove sa prijateljima.

Morate priznati da pri izboru ove male memorije pored toga što obraćate pažnju na veličinu sadržaja koji može da sačuva, jedan od osnovnih detalja jeste i spoljašnji izgled, nešto što će nositi neku poruku, vaš lični pečat. Ujedno, usb sa nekim detaljem biće jednostavniji za upotrebu i čuvanje jer će se timemnogo lakše pronaći među svim vašim kompjuterskim kablovima. Donosim vam prijedlog kako napraviti vaš, neobični usb od lego kocaka.

Za izradu potrebno je:

usb memorija
2 lego kocke l
lepilo
silikon
bonsek (ili bilo koja druga testera, oštri nož)

Prvo vam,naravno, treba lego kocka. Tačnije, treba vam dva komada lego kocaka jer lego kocke funkcionišu na principu uklapanja. Pošto je na ovom primjeru prikazan usb većih razmjera, uzeta je velika lego kocka. Kocke iznutra iščistite nožem tako da ostane prazna mjesto za vašu usb memoriju. Pošto usb ima isturen metalni dio koji se stavlja u kompjuter , naredni vaš zadatak je da isječete jedan dio na lego kockama- otvor, kako bi taj metalni dio virio iz kocke. To ćete najbolje izrezati bonsekom ili nekom drugom manjom testerom, možda oštrim nožem. Izračunajte mjere metalnog dijela te neka je tolika rupa u na kocki. Samo jednu kocku režete, a druga će odozgo da poklopi univerzalnu serijsku sabirnicu(usb)

Pošto ste izrezali otvor za metalni dio, ubacite usb u lego kocku. Prije toga, trebate nešto da učinite sa plastičnim dijelom u koji je do sada bio smještem vaš usb. Morate da ga razdvojite i izvučete matičnu ploču (ploča koja se nalazi u unutrašnjosti usb-a) i to ćete da ubacite u lego kocku. Ukoliko ne želite da se zavlačite oko razdvajanja tih plastičnih dijelova, ubacite čitav usb, sa plastikom, ali onda obratite pažnju na veličinu lego kocke.

Sada je vrijeme da se osigura usb tako što ćete obložititi silikonom. Tuba silikona se može naći u bilo kojoj prodavnici gdje se prodaje keramika po veoma jeftinoj cijeni. Silikon će učiniti usb matičnu ploču čvršćom i stabilnijom u lego kockama. Nakon što par minuta silikon odstoji, zalijepite drugu lego kocku odozgo. Ostavite neko vrijeme da ljepilo učvrsti, te zatim isprobajte vaš novi usb. Lego kocke i silikon veoma su čvrsti tako da se fleš memorija neće moći ni pod velikim opterećenjima.

Kada ubacite usb u kompjuter i pokrenete uređaj, zasijaće kocke neobičnim sjajem. Prebacujte foldere, fajlove na novo dizajnirani usb i oživite djetinjstvo. Uspješan rad!

Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.