Da li su zdrave štedljive sijalice? - Uputstvo za elektriku
uputstva
zaštita voća

Da li su zdrave štedljive sijalice?

13.02.2013, 11:24
Štedljive sijalice zamenile su sijalice sa žarnom niti, širom sveta. Veća cena ovihsijalica sijalica navodno je opravdana uštedom električne energije i dužim vekom trajanja ovih sijalica. Po zakonu Sjedinjenih Američkih Država sijalice sa žarnom niti zabranjene su 2012-e godine, a odnedavno su zabranjene i u zemljama Evropske Unije. Sijalice koje štede električnu energiju zvuče obećavajuće, ali i one imaju svojih nedostataka...

Trovanje merkurom

U proseku, svaka štedljiva sijalica sadrži pet miligrama žive. Merkur je neurotoksin i klasificiran je kao toksični otpad. Ako se žarulja razbije, živa će se raspršiti po vašem domu. Izlevanje žive po tepisima dovodi do oslobađanja žive u zrak svaki put kada usisavate ili kada hodate po tepihu. Slomljene i odbačene štedljive sijalice oslobađaju dve do četiri tone žive u zrak, svake godine. Ipak, količina žive u pojedinačnim sijalicama je veoma mala, u proseku, jedna štedljiva sijalica sadrži manje od 5 mg žive.
Opasnost od UV zračenja

Štedne sijalice stvaraju štetno UV zračenje. Poznato je koji su štetni učinci UV zračenja i mada štedna sijalica ne može stvoriti onoliko UV zračenja koliko stvara Sunce, istraživanje je pokazalo da štetno UV zračenje iz štednih sijalica može trajno oštetiti oči i kožu. Evropska Unija preporučuje da se ne približavate štednim sijalicama na više od 30 cm duže od sat vremena dnevno.
Požari

Postoje izvešća o požarima koje su prouzrokovale štedne sijalice. U većini slučajeva požar je bio prouzrokovan kada se upaljena sijalica razbila, mada postoje i izvešća o požarima koji su nastali u balastima u plastičnom delu žarulje. Balast u mnogim žaruljama nije dizajniran da funkcionira u zatvorenom prostoru, pa morate voditi računa pri izboru štednih sijalica.
Glavobolje i migrene

Kod malog postotka stanovništva, treperenje koje stvara štedna šijalica izaziva glavobolje, mučninu i migrene. Radnici koji su izloženi prirodnom svetlu na radnom mestu slabije se žale na glavobolje i migrene nego njihove kolege koji rade pod veštačkim svetlom od štednih sijalica.
Dodatni saveti

U slučaju pucanja štedljive sijalice, otvorite prozore petnaestak minuta. Slomljeno staklo ne dodirujte golim rukama, izolir trakom pokupite ostatke stakla. Bacite odeću i pokrivače koji imaju staklo na sebi.
Pažljivo rukujte štedljivim sijalicama kako ne bi došlo do njihovog razbijanja. Nemojte ih dodirivati kada su uključene. Štedljive sijalice su sigurne za upotrebu i preporučljivo ih je koristiti i predstavljaju potencijalnu opasnost samo onda kada se staklo razbije.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.