Kako isplanirati postvaljanje kanalizacione instalacije? - Uputstvo za vodovod i kanalizaciju
uputstva
registracija rs domena

Kako isplanirati postvaljanje kanalizacione instalacije?

20.02.2013, 10:57
Pored postavljanja vodovodne, i postavljanje kanalizacione instalacije ima jako važnu ulogu u početnim fazama adaptacije stambenog i poslovnog prostora. Možemo slobodno reći da su ova dva sistema potpuno povezana, te da maltene i ne možemo govoriti o nekoj njihovoj podeli. Vodovodni deo instalacije predstavlja sistem koji dovodi svežu vodu u domove do krajnjeg potrošača, a kanalizacioni deo je sistem odvoda voda.


Raspored kanalizacione instalacije

Kao i kod vodovodnih instalacija, i kanalizacionu instalaciju je jako važno dobro isplanirati pre izvođenja bilo kakvih radova. Raspored vodovodne i kanalizacione instalacije i struje su pozicije u kojima se najcesce gresi. Dobro isplanirajte te dve stavke jer kasnije los raspored koji je napravljen prilikom adaptacije jezivo nervira i nije ga jednostavno popraviti.


Tipovi kanalizacione instalacije

U svakom objektu sa više spratova postoje tri tipa kanalizacije:

Viseća kanalizacija ( vaša kanalizacija se nalazi na plafonu kod komšije ispod vas )

Kanalizacija u ploči ( vaša kanalizacija je ugrađena unutar međuspratne konstrukcije )

Mešavina prva dva sistema ( retko se sreće i najčešće nastaje kao posledica greške u projektu )


Gde sve nalazimo kanalizacionu instalaciju



Kao i kod vodovodne instalacije, grubom podelom kanalizacionu instalaciju možemo podeliti na tri celine:

Kanalizaciona instalacija u kupatilu

Kanalizaciona instalacija u kuhinji

Kanalizaciona instalacija u dvorištu


Kanalizaciona instalacija u kupatilu

Elementi sanitarija kupatila za koje je potrebno uraditi odvod otpadne vode su: kada, tuš kabina, WC šolja, bide, lavabo, mašina za pranje veša, a u nekim objektima ugrađuju se podni klozeti (čučavci) i pisoari. Postavljanje same kanalizacione instalacije se vrši u zavisnosti od toga koje sanitarije planirate da imate u vašem domu. Postavljanje kanalizacionih cevi i ventila vrši se odmah nakon završetka zidarskih radova, neposreno pre postavljanja ravnajućeg sloja, dok se sifoni, slavine i ostali sanitarni uređaji postavljaju nakon postavljanja pločica.


Kanalizaciona instalacija u kuhinji

Kanalizacina instalacija u kuhinji je zahtevna skoro kao i instalacija u kupatilu. Kuhinjska instalacija se obično izvodi za sudoperu, mašinu za sudove i eventualno za frižider koji u sebi ima ugrađen ledomat.


Kanalizacina instalacija u dvorištu

Osim kuhinja i kupatila, kod objekata koji u svom skoplu imaju i dvorište, vrlo često je potrebno uraditi kanalizacionu instalaciju u dvorištima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.