Kako napraviti malter ? - Uputstvo za zidanje
uputstva
registracija rs domena

Kako napraviti malter ?

20.02.2013, 11:14
Potreban alat:


lopata, kofa, mešalica za beton


Potreban materijal: pesak, šljunak, cement,kreč, voda


Cement ima vezivna svojstva i koristi se sa peskom, gipsom, krečom i vodom kako bi se napravio malter. Cement je koristan za razne “uradi sam” projekte koje možda planirate u kući ili oko nje: zidanje, malterisanje zidova i plafona, krpljenje nekih rupa u zidovima i slično. Ako je za ostvarenje Vaših projekata potreban malter treba da znate kako da napravite smesu u kojoj će cement čvrsto i trajno povezati ostale komponente.


Cement ćete najpre naći na stovarištima građevinskog materijala pakovanog u džakove od po 50 kg. U nekim prodavnicama farbe mogu se naći manja pakovanja cementa od po 5 kg. Prilikom kupovine posavetujte se sa prodavcem koliko Vam cementa otprilike treba ili to sami odredite na osnovu tabele.

Gde da kupim pesak i šljunak. Kod nas se najčešće prodaju na mestima za takozvanu separaciju šljunka. Tu možete naći šljunak i pesak razne granulacije. Koji ćete kupiti, zavisi od vrste maltera koji nameravate da pravite. Manje količine mogu se naći u ponekim prodavnicama koje prodaju materijal i sadnice za baštu. Pre kupovine neophodno je da izračunate koliko, otprilike kubnih metara će biti potrebno. To približno možete da izračunate pomoću tabele. Ali pre toga, treba se upoznati koje sve vrste maltera postoje i za šta se one koriste.

Gipsani malter - To je mešavina 1 dela građevinskog gipsa i 2 dela peska uz dodatak vode. Ovaj malter se ne upotrebljava za zidanje već samo za malterisanje. Najčešće se koristi za saniranje nekih nepravilnosti na unutrašnjim zidovima. Pošto gips upija vlagu iz vazduha koristi se pre svega u zatvorenim i suvim prostorijama.

Krečni malter - koristi se za zidanje i za malterisanje. Ako se koristi za zidanje zidova od cigala pravi se od 1 dela kreča (hidrirani kreč) i 3 ili 4 dela peska. Prečnik zrnaca peska bi trebao biti nešto veći ali ne preko 4mm. Kada nam treba malter za malterisanje pravimo ga u odnosu 1 deo kreča i 1 ili 2 dela peska. Ovi malteri nisu preterano čvrsti. Pri štemovanju lako se skida malter pretvarajući se u prašinu.

Krečno gipsani malter - prave se od 1 dela kreča, 1 dela gipsa i 3 do 4 dela peska uz dodatak određene količine vode. Količina vode nigde nije striktno definisana. Količinu određujete Vi u zavisnosti od gustine maltera koju želite da postignete. Ovaj malter ima dobre osobine oba materijala. Koristi se da bi se napravile izuzetno glatke površine unutrašnjih zidova.


Cementni malter - Ovaj malter se dobija tako što se pomeša 1 deo cementa i 3 do 4 dela peska uz dodatak adekvatne količine vode. Ovaj malter je pogodan za korišćenje u vlažnim prostorijama jer to ne utiče na njegovo stvrdnjavanje. Ovakav malter je velike čvrstoće i nepropustan je za vodu. Ovakav malter se koristi za zidanje i u letnjim mesecima pri velikoj vrućini neophodno ga je zalevati vodom da ne bi ispucao. Pored ovoga cementni malter počinje "vezati" za 15-30 minuta tako da je neophodno brzo raditi ili ne mešati velike količine maltera.

Produžni malter - dobija se dodavanjem kreča cementnom malteru. Ovo popravlja karakteristike u smislu što produžava vreme vezivanja i time se lakše obrađuje. Dobija se mešanjem 1 dela cementa, 2 dela kreča i 6 delova peska. I u toj kombinaciji se koristi za zidanje pregradnih zidova od siporeksa. Takođe se koristi i kombinacija 1:3:9 za pregradne zidove od šupljih blokova. Ovaj malter se primenjuje kako za vanjske tako i za unutrašnje radove. Podnosi i nanošenje u vlažnim prostorijama.

Ukoliko je reč o malim projektima, malter se može zamešati ručno. Na ravnu površinu sipajte komponente maltera i mešajte ih lopatom ili specijalnim ručnim alatom za mešanje maltera dok smesa ne postane kompaktna, potom u sredini napravite udubljenje i sipajte vodu. Sve to polako mešajte i dosipajte vode dok se cela smesa ne homogenizuje do odgovarajuće gustoće.

Ako je reč o poslovima srednje veličine kao što je malterisanje više zidova i slično, dobro bi bilo da nabavite mešalicu koja će omogućiti da smesu bolje zamešate a neće se praviše zamarati. Ukoliko nemate tu mogućnost, pripremite se da naporno radite.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.