Kako ukloniti "Španski zid" i gletovati zidove? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako ukloniti "Španski zid" i gletovati zidove?

20.02.2013, 11:28
Španski zid, ukoliko naknadno nije prefarbavan nekom vodootpornom farbom, možete natopiti vodom i jednostavno špahlom sastrugati sa zida. Drugi način je da kupite smesu za španski zid i njome popunjavajući rupe izravnate zid. I u jednom i u drugom slučaju moraćete da ogletujete zid. Mi planiramo da uskoro postavimo foto priču gletovanje zidova, ali ću Vam ipak objasniti postupak koji uopšte nije komplikovan.

Najpre, zidove premažite podlogom koja je smesa 1 dela podloge i 8 delova vode. Dok se ona suši napravite smesu za gletovanje. Glet masa, u obliku praha se dodaje vodi (ne obrnuto) i meša se mikserom (naravno, ne kuhinjskim) i pri tome je vrlo bitno da ne ostaju grudvice. Gletovanje će te izvesti u dva sloja (može i u tri ako niste zadovoljni krajnjim rezultatom). Za ovaj prvi, glet mora biti gušći, kao testo. Kada ga zahvatite treba da ostaje na špahli. Nije loše u ovu smesu dodati i malo podloge, koja mu kasnije daje elestičnost i bolje prijanja uz zid. Kada ste ovo završili ostavite glet da odstoji petnaestak minuta da se aktiviraju aditivi u gletu.

Kada ste i to uradili pristupate gletovanju. Špahlom izvadite malo gleta i stavite na gletericu.

Gletericu prislonite ivicom uz zid pod nekim uglom i razvucite glet po zidu od dole na gore. Napravite ovako nekoliko traka jednu pored druge. Posle toga pređite gletericom preko traka levo i desno (skidajući svaki put višak gleta koji ostane na gleterici). Kada ste to zagladili (gledajte da pri tome ne skinete sav glet sa zida koji ste naneli) zastanite nekoliko trenutaka da zid malo upije vodu iz gleta a onda nastavite dalje ponavljajući ovaj postupak. Pri nanošenju prvog sloja nemojte da brinete ako vam ostaju risevi ili rupice, to će se srediti pri šmirglanju i nanošenju drugog sloja. Jedino što je bitno da ne pravite talase. O tome obavezno vodite računa. Glet ostavite da se suši tokom noći. Sutradan uzmite dva reflektora, prislonite na zid tako da jedan svetli sa leva na desno a drugi obrnuto. Primetićete da na ovaj način sve nepravilnosti na zidu dolaze do izražaja.

Sada uzmite šmirgl granulacije preko 200,

koji postavite u držač
Ukoliko nemate držač, na tržištu se može naći i sunđerasti šmirg i kružnim pokretima odstranite izbočine na gletovanom zidu. Ako ostaju rupice nemojte pokušavati da ih izravnate bruseći zid gore dole ili levo desno. Tako će te stvoriti talase a to je ono što ne treba da radite. Ostavite ih jer će se one popuniti u drugoj „ruci“ gletovanja. Kada ste to uradili, očetkajte zid i ponovo ga premažite podlogom. Drugi glet mora biti ređi i nanećete ga u tanjem sloju pošto je zid već ravan samo treba da se popune male rupice i risevi koji su Vam ostali posle prvog gletovanja. Posle toga sledi opet šmirglanje, nanošenje podloge pa farbanje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.