Kako izabrati keramičke pločice ? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako izabrati keramičke pločice ?

20.02.2013, 11:36
Ispunjavate jedan od najvažnijih životnih ciljeva o kojem ste dugo sanjarili. Trebate da se uselite u vaš dom, vaših nekoliko zidova koji predstavljaju mnogo više od samo mjesta gdje ćete prespavati. Kako ćete rasporediti namještaj, koju boju zavjesa odabrati, neka su od veoma laganih pitanja u odnosu na izbor keramičkih pločica. Keramičke pločice se još od starog Egipta koriste za uređivanje enterijera, i do današnjih dana nisu izgubili svoju vrijednost nego su samo napredovale po pitanju veličina, boja, oblika, namjena. Kao kupac, usljed tolikih različitih kategorija, teško se odlučiti bez stručne pomoći.

Međutim, u ovom članku naćićete savjete koji će vam biti od pomoći kada sami krenete da obilazite radnje i uređujete stan. Čak i ako se poželite samostalno upustiti u postavljanje jednostavnih, malih pločica na pravougaone površine, uz današne sprave uspjećete uspješno završiti posao. Ipak, kada je riječ o pločicama većih formata, dijagonalnom postavljanju, ukrasima ili isticanju, posao je bolje prepustiti stručnim osobama.

Prva stvar koja je neophodna, ma za bilo koji posao, jeste određivanje budžeta sa kojim raspolažete. U okviru svojih mogućnosti birajte, ali uzmite u obzir da vrijedi koji novac više dati za stvari koje će vam služiti narednih decenija. Razmišljajte o faktoru protivklizavosti kada budete birali, kako biste izbjegli nezgode djece ili starijih osoba. Takođe, dok ste u prodavnici trebate se raspitati o zalihama pločica, snabdjevaču, te rokovima isporučene robe.

Izbor pločica za oblaganje podnih ili zidnih površina veoma je bitan i to iz više razloga. Pod u hodniku podnosi velika oterećenja i mnogo je izložen raznim uticajima koji se donose sa vana. Ljeti su keramičke pločice idealne jer uspjevaju da ishlade prostor, i donose prijatan osjećaj nogama. Ukoliko ima ugrađeno podno grijanje idealan je izbor za zimske dane.

Pošto se većina ljudi odlučuje i u ostalim prostorijama (osim standardnih hodnika, kupatila i kuhinje), poput dnevne sobe postaviti pločice, postoji na tržištu idealna imitacija drveta ili prirodnog kamena. Ovakve vrste pločica mnogo se jeftinije od parketa, zdravije od laminata, i praktične za održavanje. Radi što lakšeg održavanja keramičkog poda, preporučuje se da pločice budu postavljene u što manjim razmacima (fugama), a da nijanse boja idu od svjetlo-sive do tamno-sive.
Tvrde i meke pločice na oznakama: Treba se znati ova činjenica, jeftinije i jednostavnije pločice se napravljene od obične gline (koja se koristi za pravljenje posuđa), čvršće pločice pravljene su od malo tvrđe gline i pečene na visokim temperaturama. Najkvalitetnije pločice prave se od porcelana. Na većinu pločica se stavlja zaštitni sloj, tzv. glazura. Kod pločica za podno oblaganje, posebno je bitna izdržljivost i osjetljivost površine, te su one uvijek premazane glazurom. Kako uočiti čvrstoću pločica samo na osnovu izgleda? Za nas nestručnjake to je nemoguće, ali zato obratite pažnju na kutiju u kojoj stoje pločice jer je tu obilježena mjera čvrstoće. Po tvrdoći su podijeljene na 5 grupa: 1. i 2. grupa trebale bi da se koriste samo kao pokrov na zidovima, u stambenim prostorijama podovi se mogu obložiti pločicama 3. i 4. grupe. Pločice 5. grupe najskuplje su te i najkvalitetnije, mogu da se koriste na istom mjestima kao i pločice 4. grupe.

Neiscrpni izbor raznih oblika: Oblici pločica razlikuju se po veličini, obliku, namjeni, a današnji moderni dizajn u sebi nosi elemente: prirodnosti, sigurnosti, autenti nosti, udobnosti i funkcionalnosti. Često se znaju kombinovati različiti formati, kao npr. sjajne sa mat površinama, bordure i frizovima(u kuhinji često). Ovim miješanjem različitih efekata naglašava se prostor, stvaraju razni optički detalji. Osjećaj prostranosti može se stvoriti kada se pločice u hodniku nastave prema pograničnim prostorijama, ili kada podne pločice iz dnevnog boravka nastavite prama terasi. Male keramičke pločice vizuelno će smanjiti podnu površinu, a bojom pločica možete korigovati dimenzije prostora, tamnom ga sniziti i skratiti dok bijelom činite obrnuto.

Svi ovi navedeni detalji, takođe, se primjenjuju u kuhinji i kupatilu gdje se posebno insistira na urednosti i higijeni. Sada se prave i higijenske pločice prikladne za alegičare. Inače se u ovim prostorijama stavljaju manje ili pločice srednjih veličina, glazirane, otporne na vlagu i toplotu, a mogu se naći u jarkim, neobičnim bojama. Upustite se, nećete pozaliti, a pozitivno će uticati na vaše raspoloženje.

Za kupatilo donosim vam jedan neobični prijedlog šta učiniti po pitanju podnih pločica. Pločice sliders (klizne) su zagonetke, koje će vase kupatilo učiniti zanimljivim za svakog gosta. Interaktivne podne kerami ke pločice zamišljene su na principu dječje slagalice (sliders). Unutar kutije (30x30) nalazi se 9 kerami kih pločica (10x10) na koje je sitotiskom otisnut neki motiv. Kutija se ugrađuje na isti način kao i ostale podne pločice. Zanimljivo i neobično, zar ne?! Dobro razmislite prije kupovine, porazgovarajte sa majstorima neka vas savjetuju po pitanju izbora, odredite budžet i krenite u potragu. Vi ćete naredni ostatak života gledati u njih, čistiti, hladiti se i grijati.
Jeftine pločice osim što će vas dovoditi u velike probleme, izdatke kod keramičara, mogu da pohabaju i namještaj.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.