Kako montirati utikač bez uzemljenja? - Uputstvo za elektrika
uputstva
zaštita voća

Kako montirati utikač bez uzemljenja?

23.02.2013, 11:01
Potreban alat:Šrafciger - probna lampa

Potrebno vreme:10 minuta

Potreban materijal: utikač bez uzemljenja, dvožilni kabl

Upozorenje: Pre bilo kakvih radova na električnim instalacijama obavezno isključite odgovarajući osigurač i proverite odgovarajućim instrumentom da li je napon isključen!!!
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

S vremena na vreme, prilikom kućnih popravki, imamo potrebu da zamenimo utikač i najčešće je to baš utikač bez uzemljenja koji se spaja na dvožilni kabl kakav se koristi kod priključenja lampi i raznih manjih potrošača na električnu mrežu.

Kabl na koji montirate utikač ne sme, u trenutku rada, biti povezan na električnu mrežu! Obe žile kabla treba da budu iste dužine. Kada ste ih poravnali skinite izolaciju sa obe žile u dužini od 5mm do 7 mm. To možete uraditi na sledeći način: skalperom ili nožem presecite izolaciju žile - u krug oko provodnika - i svucite komad izolacije sa provodnika. Trudite se da nože ne pritiskate previše prilikom sečenja izolacije kako ne bi značajno oštetili ili presekli provodnik.

Rasklopite utikač tako da možete da priđete električnim kontaktima za koje ćete povezati kabl. Utikač se rasklapa tako što se odvije šraf na sredini,a deo sa kontaktima se izvuče iz zaštitnog omotača.

Prvi korak pri montaži je da kabl provučete kroz beli zaštitni omotač i tek onda pristupite montaži. Ovaj korak se često zaboravi pa je u tom slučaju potrebno sve razmontirati i montirati ponovo posle provlačenja kabla.

Kabl pričvrstite za viljuške utikača za to predviđenim šrafovima.

U koliko ste kabl postavili na predviđena mesta preko utikača navucite beli zaštitni omotač i zašrafite šraf koji ga drži.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.