Kako nadograditi RAM memoriju? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
zaštita voća

Kako nadograditi RAM memoriju?

27.02.2013, 11:13
Prva stvar koju treba učiniti je proveravanje uputstva koje ste dobili sa računarom. Saznajte koji se tip matične ploče nalazi u vašem računaru. Na osnovu ove informacije možete saznati koliko vaša matična ploča ima slotova za RAM, kao i kog je tipa RAM memorija. Obratite pažnju na kompatibilnost RAM memorije koju želite da kupite i vrstu RAM memorije koju vaša matična ploča podržava.
Isključite računar i ostavite ga tako nekoliko minuta ne bi li se kondenzatori ispraznili.
Sada je potrebno diskonektovati sve periferne uređaje računara kao što su: monitor, miš, tastatura itd.
Odvrnite zavrtnje koji drže poklopac kućišta i položite kućište na pod(ako se radi o tower kućištu).
Uzemljte se preko računara. Ako imate antistatičku narukvicu stavite je oko zgloba. Drugi način na koji se možete uzemljiti je tako što ćete dodirnuti metalni deo kućišta. Ovo je potrebno učiniti da bi se izbeglo nagomilavanje statičkog elektriciteta na vašem telu koji bi mogao da izazove pražnjenje koje je štetno za elektroniku.
Izvucite kartice ili bilo koju drugu unutrašnju komponentu koja onemogućava pristup RAM memoriji.
Uhvatite vaš memorijski modul za krajeve tako da ne dodirujete čipove ili pinove.
Otkočite osigurače RAM slota na matičnoj, ako postoje, i polako ubacite memorijski modul u slot.
Sada polako pritisnite RAM modul. Kada modul dođe u odgovarajuću poziciju, zaključajte osigurače. Možete nežno povući modul kako biste proverili da li je dobro legao.
Kada se osigurate da je RAM na mestu, možete opet priključiti sve unutrašnje komponente.
Priključite periferne uređaje, ali ne vraćajte poklopac kućišta još uvek.
Uključite računar.
Kada se sistem podigne, proverite koliko RAM memorije ima računar. To možete učiniti tako što ćete kliknuti desnim klikon na ikonicu “My Computer“ i odabrati stavku “Properties“.
Ako računar nije detektovao dovoljnu količinu RAM memorije, isključite računar i ponovite postupak. Ako ovo ne reši problem, zovite IT tehničara.

Saveti

Prilikom vađenja unutrašnjih komponenti morate zapamtiti gde se koja nalazila kako biste bili u mogućnosti da ih posle vratite.
Najbolje bi billo da sprovedete nadogradnju RAM memorije na podu bez tepiha kako biste izbegli nagomilavanje statičkog elektriciteta. Ako možete, položite kućište računara na sto.
Ako vaš računar pokriva garancija, otvaranje kućišta i ugradnja novih komponenti obično je prekidaju.
Ako niste u potpunosti razumeli ove instrukcije ili niste baš najspretniji, najbolje je da konsultujete kvalifikovanog IT tehničara koji će ugraditi RAM memoriju umesto vas.

Upozorenja

Ne pritiskajte previše memorijski modul prilikom priklučivanja u slot. Ako modul neće lepo da legne velike su šanse da ste ga pogrešno okrenuli ili da ste pogrešili tip. Primenom prevelike sile možete oštetiti modul kao i matičnu ploču.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.