Kako zakrpiti gumu od bicikla? - Uputstvo za sportove
uputstva
zaštita voća

Kako zakrpiti gumu od bicikla?

27.02.2013, 11:34
Sve što nam je potrebno za lepljenje gume, verovatno imamo kod kuće. A ako i nemamo uvek možemo da kupimo u prvoj prodavnici guma u komšiluku.
Potreban materijal za lepljenje guma:
Lepak, odlično se pokazao Tigrov lepak, a može i bilo koji drugi koji ja deklarisan za lepljenje guma.
Zakrpa ili flekica. Obično tamo gde kupujete lepak možete kupiti i flekice. Ukoliko se odlučite za lepljenje bez flekica, onda vam je potrebna neka stara unutrašnja guma od bicikla ili mopeda. Automobilske unutrašnje gume su previše debele za ovu svrhu.
Makaze
Parče brusnog papira. Najbolje je da je krupniji sa oznakama od 60 do 100.
Kreda
Suva krpa
Malo acetona ili benzina
Priprema gume za lepljenje. Kao prvo, trebamo ustanoviti tačno mesto gde je guma pocepana. Ukoliko se ne vidi gde je rupica, primenjujemo sledeću taktiku. Pumpamo gumu dok se ne naduje dovoljno da se ne lomi kad je dignemo u vazduh. Osluškujemo gde šušti vazduh. Ukoliko se ne čuje ništa, onda moramo da potopimo napumpanu gumu u neku posudu sa vodom i posmatramo gde izlaze mehurići vazduha. Za posudu sa vodom improvizujte. Može biti bilo šta od lavora do kade za kupanje.
Kada nađemo rupicu, obeležimo kredom mesto oko rupice, tako da je rupica približno u centru. Suvom krpom pažljivo obrišemo mesto oko rupice.
Brusni papir nam je sada potreban, da bi očistili mesto lepljenja od masnoća i ujedno da bi napravili hrapavu površinu. Lepak mnogo bolje veže ako je površina hrapava. Proverimo ponovo gde se nalazi rupica i za svaki slučaj ako smo izbrisali beleg šmirglanjem, obeležavamo ga ponovo.
Na obeleženo mesto nanosimo tanak sloj lepka i ravnomerno ga razmazujemo po površini. Lepak odmah zatim nanosimo i na flekicu, istim postupkom.
Čekamo da se lepak prosuši.
U uputstvu za upotrebu lepka stoji koliko je obično potrebno vremena sa se lepak prosuši. Mada to vreme zna da varira od raznoraznih faktora, tipa temperatura vazduha, vlažnost vazduha, kvalitet komponenti lepka itd. Zato je najbolje sačekati oko 10 minuta i onda probati prstom da li se lepak lepi za prst.
Ukoliko se lepak ne razvlači kada ga dodirnete, vreme je da spojite flekicu sa gumom. Radite to pažljivo, da slučajno ne postavite flekicu na mestu gde nije rupica.
Jednom kada su spojeni, guma i zakrpa, pritisnemo spoj nekim težim predmetom, radi boljeg povezivanja.
Posle petnaestak minuta spoj bi trebalo da je dovoljno čvrst. To proveravamo tako što pumpamo gumu sasvim malo. Dovoljno je do te tačke kada se cela guma odigla.
Proveravamo spoj.
Ako se ni sa jedne strane flekica ne odiže na ivicama spoj je dobar.
Nastavljamo pumpanje još malo, da bi u vodi ponovo proverili spoj, ili eventualno potražili još jednu rupicu, što nije retkost da je ima.
Ukoliko je sve u redu montiramo gumu nazad na bicikl i krećemo na svoju dugo očekivanu vožnju.

Saveti

Mnogo puta se dešava da uzrok probušene gume ostane na spoljašnoj gumi. Zato pažljivo rukom prođite po unutrašnjosti spoljne gume u potrazi za ekserom ili trnom. Budite oprezni da se ne posečete. Može biti i komad stakla zaglavljen na gumi.
Za one koji su se odlučili da sami naprave zakrpe od stare unutrašnje gume, važna napomena. Ako se stara guma lomi pod prstima ili ima uzdužne pukotine koje se otvaraju prilikom savijanja, nemojte je koristiti za lepljenje jer je trula. Zakrpe oblikujte u oval. Oštre ivice će se podići od nepravilnosti na unutrašnjoj strani spoljašne gume. Secite flekice pod oštrim uglom, 45-30°. To će te uraditi tako što će te kada ste već dali oblik zakrpi, proći još jednom po obodu makazama. Ali ovog puta će te oboriti vrh makaza ka vrhu flekice. Ovo je važno, jer na taj način dobijate tanje ivice zakrpe, a to znači i bolje prijanjanje na gumu.
I na kraju šta će vama aceton, ili benzin? Ukoliko želite da odstranite lepak sa prstiju, možete to da uradite sa ovim sredstvima. Nijedan sapun vam neće očistiti prste od lepka.

Upozorenja

Nikada nekoristite super-lepak za lepljenje guma, samo ćete se razočarati. Super-lepak nema elastičnost, on je za krute spojeve.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.