Kako se postavljaju električni vodovi u cijevi? - Uputstvo za elektrika
uputstva
zaštita voća

Kako se postavljaju električni vodovi u cijevi?

15.03.2013, 10:52
Mreža postavljenih cijevi predstavlja trasu kuda će biti postavljene žice kojima će se naši uređaji napajati električnom strujom.

1. Prethodnim proračunom debljine presjeka vodiča počinjemo od razvodnog ormarića prema osiguračima i glavnoj sklopki (FID ili ZNS). Svaki vod pojedinačno mora biti spojen preko električnog brojila i preko osigurača. Ranije postavljenoj traci za uzemljenje u temelj kuće ili posebni kanal, vrši se spajanje preko sigurnosne sklopke koja će štititi od dodirnog napona, previsokog napona ili slučajnog spoja faznog vodiča sa kućištem stroja ili uređaja.

2. Te žice koje su od glavnog ormarića su debljeg presjeka. Obično 4 - 6 mm2. Žice su bakrene, izolirane plastičnim bužirom i UVIJEK označene bojom. Tako je pravilo da se UVIJEK žica sa žuto-zelenom bojom koristi kao uzemljenje, tzv šuko vodič, i NE SMIJE se koristiti za fazni ili nulti vodič. Plava, smeđa i crna žica koriste se za fazne, odnosno nulte vodiče.

Za sigurnost u instalaciji u kući provode se uglavnom 2 načina

Sustav nulovanje i sustav uzemljenja. Što se tiče priključnica one mogu biti 2 vrste. Obične i šuko utičnice.

Šuko utičnice se razlikuju od običnih što na priključnoj strani imaju i 2 kontakta na koje se veže uzemljenje, koje štiti instalaciju od previsokog i dodirnog napona. Šuko utičnicama zaštićeni su priključci aparata sa većom snagom a OBAVEZNO sa strojevima koji u svom radu koriste vodu, (strojevi za suđe i rublje, bojleri, štednjaci, motori i oni koji imaju metalna kućišta).

Obične utičnice koriste audio- video aparati, mali kućanski aparati koji imaju kućišta od plastike i kod kojih ne postoji mogućnost dodirnog napona. Žice se vuku kroz cijevi tako da se jedna žica provuče kroz cijev a kad izađe na drugu stranu na njen kraj se veže više žica i krajevi se zavrnu kako nebi zapinjali u cijevi. Početak snopa žica natrlja se suhim sapunom (ne uljem ili mašću) kako bi lakše bilo provlačenje kroz cijev. Kad su postavljene sve žice, one se u kutijama povežu sponkama ili klemama, s time da se međusobno ne smiju dodirivati. Ukoliko ima puno žica pa se ne može provući koristi se savitljiva sajla (foršpaner) koji se prvi provuče onda se na njega vežu ostale žice. Kad su sve žice povezane, nakon detaljne kontrole, može se pustiti instalacija pod napon. Ukoliko je sve ispravno, sigurnosna sklopka ne smije izbacivati, niti osigurač ne smije pregarati bez opterećenja.

Možemo pristupiti kontroli dodirnog napona i kratkog spoja. To se radi pomoću kontrolnog dugmeta na sigurnosnoj sklopki. kad se to dugme pritisne, sklopka isključi, te sva instalacija ostaje bez napona. Tim postupkom zapravo simuliramo kratki spoj u instalaciji ili dodirni napon. Kvalitetu uzemljenja možemo ispitati na način da se za jačeg grmljavinskog nevremena sklopka isključi.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.