uputstva
zaštita voća

Kako poboljšati kvalitetu i iznivelirati tlo za sadnju travnjaka?

03.04.2013, 11:21
Ako imate teško glinasto tlo, sada je vrijeme da poboljšate strukturu tla i penetraciju vode.

1. Poslužite se gipsom na 1kg ili 2kg po kvadratnom metru. Povrh toga naspite 5 cm pjeskovito glinasto tlo i iskopajte na otprilike 10 cm dubine. Koristite alat za testiranje pH tla kako biste provjerili kiselost tla. Mnoga tla su prekisela za dobar rast a vrijednost kiselosti ispod 6.0 znači da bi se tlo trebalo tretirati sa vrtnim vapnencem kako bi se to ispravilo.

2. Dodajte vapnenac od oko 200g po kvadratnom metru.

3.Također dodajte kompletno vrtno gnojivo kako bi stimulirali rast korova koji se inače ne bi pojavio do nakon sijanja.

4. Izravnajte povišenja i napunite udubljenja koristeći ili vrtne grablje ili spojite špagu i tešku dasku i vucite je preko površine. Ako vam teška daska nije spretna, učvrstite nekoliko lakših dasaka zajedno. Spojite uže za vuču oko 7-8 cm sa prednje strane – ako pričvrstite previše odozada prednji rub će preduboko rezati, a ako pričvrstite previše naprijed, daska će samo dotaknuti površinu bez da izravna neravnine. Možda imate stari valjak, iskoristite ga! Pazite da tlo ne bude previše utučeno. Ako osjetite da je tlo pod cipelom spužvasto, navlažite tlo i dobro ga prerolajte ili sistematski gazite na mekanim mjestima kako bi ga učvrstili.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.