Kako zaštiti travnjak od korova? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako zaštiti travnjak od korova?

03.04.2013, 11:27
Jednogodišnji korovi su uobičajeni na novozasijanim površinama i nestaju redovnom košnjom. Višegodišnji korovi se pojavljuju na svim travnjacima i često ne nestaju samo košenjem već ih je potrebno tretirati herbicidima.

Već formirani travnjak tretiramo herbicidima u bilo koje doba od travnja do rujna ali ne u sušnim periodima kad herbicid neće biti učinkovit, a može spržiti travnjak.

1. Za uništavanje širokolisnih korova u travnjacima preporuča se koristiti sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari, prema uputama proizvođača:

2,4 D: npr. DEHERBAN, DIKOCID i sl.
Mekoprop: npr. DEHERBAN FLUID i sl.
Dikloprop: npr. DUPLOSAN DP
Fluroksipir: npr. STARANE 250, COMET 250, VEGA i sl.

2. Uskolisni korovi ( korovske trave ) ne mogu biti uništeni selektivnim herbicidima.

Jedini efikasan način uništenja je čupanje zajedno s korijenom ili izrezivanjem nožem oštrog vrha.

Mahovina je obično jedan od najvećih problema koji može biti uzrokovan mnogim faktorima poput pomanjkanja gnojiva, preniske košnje, loše drenaže, prevelika zasjenjenosti, lišća s drveća, prezbijenog tla uslijed prekomjernog valjanja, prekiselog tla, premalog plodnog sloja tla itd.

Problem mahovine se može riješiti jedino otklanjanjem uzroka njene pojave, a moguće ju je suzbiti korištenjem odgovarajućih sredstava na bazi zelene galice.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.