Kako uskladiti više boja u jednoj prostoriji? - Uputstvo za krecenje - farbanje - gletovanje
uputstva
zaštita voća

Kako uskladiti više boja u jednoj prostoriji?

04.04.2013, 10:54
Živimo u svijetu boja. Sve što vidimo je obojeno, i to najvećim dijelom, ne samo po sebi već zahvaljujući čovjekovu djelovanju. Budući da boje utječu na vaše raspoloženje i osjećaje, trebate voditi računa o bojama u vašoj okolini.Obojeno ne znači isto što i šareno.Više boja u jednoj prostoriji treba međusobno harmonično uskladiti.

1. Prostori oblikovani toplim bojama trebali bi uvijek sadržavati i nekoliko hladnih tonova i obratno. Prostorima sa malo sunca treba dodati tople boje, sunčanim prostorima hladne boje.

2. Radne prostore, predsoblja, stubišta itd trebalo bi bojati hladnim bojama.

3. Kuhinje u hladnim bojama djeluju neugodno, tako da je bolje upotrijebiti svijetlo žutu ili bež boju.

4. Spavaće sobe podnose žute tonove; kad su sunčane u nježnim pastelnim tonovima.

5. Što se tiče dječje sobe, mašti vam ne bi trebalo biti kraja. Uredite, dizajnirajte dječju sobu da liči na morsko dno, poslužite se svim svijetlim bojama, teksturama, trodimenzionalnim dizajnom ili probajte crtanje oblaka po zidu. Vaše dijete sigurno ima mnogo dobrih ideja, iznenadite ga i iskoristite različite boje. Poigrajte se!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.