Kako zaštititi mobilni telefon? - Uputstvo za mobilne telefone
uputstva
registracija rs domena

Kako zaštititi mobilni telefon?

12.04.2013, 10:51
Mobilni telefon već odavno nije luksuz, kao nekada. Postao nam je neophodan za održavanje kontakta sa drugim osobama i ne služi samo za telefoniranje. Noviji modeli imaju odlične fotoaparate, muzički plejer, diktafon, prima i šalje MMS, e-mail… Tako da svako sa svojim telefonom nosi i deo svoje privatnosti. Zato ga treba zaštititi od radoznalih i zlonamernih osoba. Zaštita nam je potrebna i u slučaju krađe, kada osim što ostanemo bez telefona može da nam se desi da nam, ukoliko smo postpejd korisnik, neko napravi astronomski račun koji moramo mi da platimo.
Svakako da telefon treba štititi i od fizičkog oštećenja i od krađe, ali je isto tako važno zaštititi informacije koje čuvamo u memoriji: SMS, MMS, e-poštu, mrežne usluge za prenos podataka, kontakte, fotografije, video snimke… Čak i kada korisnik samo prima i prihvata pozive i SMS, i tada ga treba zaštititi.
Zaštita od fizičkog oštećenja

Telefon nositi u specijalnoj torbici predviđenoj za tu svrhu. Na ovaj način ga čuvamo od manjih oštećenja, npr. ogrebotina. Na našem tržištu se može naći veliki broj modela namenjenih muškarcima, ženama, deci, ima ih od veoma jeftinih pa do vrlo skupih, brendiranih – za svačiji džep.
Kada se nalazite na javnom mestu, ne ostavljte ga nemarno, na stolu u bašti restorana, u tesnom džepu, u otvorenoj torbi… Uvek može da se desi da ga neko ukrade, ili da ga našom nepažnjom izgubimo. Setite se koliko intimnih informacija – poruka , fotografija… čuvate u njegovoj memoriji.
Čuvajte svoj telefon od i sebe! Mnogima zbog male nepažnje telefon padne na tvrdu podlogu, ili upadne u vodu i tom prilikom se ošteti. Ne ostavljati telefon na kojem je uključena vibracija na ivicu stola, ili bilo koje glatke površine, jer ukoliko duže zvoni i vibrira može lako da otklizi i padne na pod.
Koliko god da volite svoju decu, a svi ih vole, ne dajte im vaš telefon nego im kupite igračku. Deca vrlo lako, a nenamerno mogu i da ga oštete i da obrišu informacije koje čuvate i da vam uvećaju račun :)

Zaštita informacija

Posle svake upotrebe ručno zaključati telefon, svaki model se različito zaključava, ili ako vam je lakše omogućite automatsku zaštitu tastature telefona (zaključavanje tastature). Ovo je vrlo važno, jer prilikom nošenja telefona u džepu, ili torbi, slučajnim pritiskom možete pozvati poslednji pozivan broj, ili ukoliko ste prethodno uključili opciju brzog pozivanja (pritiskom na jedan broj) neki od tih brojeva.Odredite vreme za koje će se telefon automatski zaključati. Ovo vreme unosi korisnik telefona i ono može da bude od nekoliko sekundi do neoliko minuta. Obično je dovoljno da to bude oko 10 sekundi, pa i kraće.
Uključiti zahtev za zaštitu telefona lozinkom. Ova opcija se nalazi u Podešavanjima, i slično je kod većine telefona: Podešavanja/Settings – Telefon/Phone – Podeš. bezbednosti/Phone – Telefon i SIM kartica, pa izaberite Šifru zaštite/password protection i sledite dalja uputstva. Odrediti šifru koja mora da sadrži najmanje 4 znakova, zavisno od proizvođaća. Takođe odredite vreme zaključavanja.
Istom lozinkom možemo sasvim da onemogućimo neželjeno korišćenje telefona, a na nekom telefonu možemo da izaberemo da zaštitimo samo memoriju, multimediju…
Neki modeli imaju opciju Udaljenog zaključavanja. Podešavanja/Settings – Telefon/Phone – Podešavanje bezbednosti/Phone – Telefon i SIM kartica – udaljeno zaključavanje telefona – omogućiti ovu opciju, uneti tekstualnu poruku koju treba upamtiti/upisati negde, ponovo uneti isti tekst za potvrdu i na kraju treba uneti šifru blokade.Telefon ćemo zaključati tako što ćemo na broj kartice koja je u njemu poslati SMS sa istom tekstualnom porukom koju smo uneli prilikom podešavanja daljinskog zaključavanja, a za otključavanje tražiće nam da ukucamo šifru blokade.
Omogućite uslugu Zahtev za PIN šifrom (PIN je lični identifikacioni kod). Ukoliko ostavite isključen telefon, svaki put posle uključivanja će tražiti da ukucate PIN šifru . Ukoliko se PIN više puta za redom pogrešno upiše, kartica će se blokirati.

Da bi se kartica odblokirala, treba uneti PUK šifru (PUK je lični deblokirajući kod). Ukoliko neko više puta unese pogrešan PUK, kartica će biti trajno blokirana.
Ako koristite Govornu poštu, takođe postavite lozinku. Ovim ćete sprečiti da vaša pošta bude preslušana od strane osoba koje nemaju vaše odobrenje.
Bluetooth i WiFi konekciju uvek nakon korišćenja isključite, posebno ako koristite internet za kupovinu, ili online banking. Moguće su zloupotrebe, a i smanjićete potrošnju baterije.
Kopirajte sadržaj mobilnog telefona, imenik, multimediju, dokumente, važne poruke i e mail… Ova kopiranja ažurirajte s vremena na vreme, zavisno koliko ćesto pravite izmene- unosite, ili brišete podatke.
Ukoliko koristite “pametni” telefon instalirajte firewall i neki od antivirus programa za mobilne uređaje.
Kada instalirate razne aplikacije, igrice, vodite računa o tome da su pouzdane i proverene. One mogu da sadrže viruse, trojance… Nemojte sebi da dopustite da se zaletite pa da instalirate najnoviju igricu koju još niko nema, sačekajte malo da vidite kako će kod drugih da prođe ;)Većinom sve što je lepo upakovano- besplatno, šareno, previše lepo da bi bilo istinito…uglavnom sa sobom nosi neki malver. Izbegavati šareniše :)
Izbegavati sumnjive web sajtove i ne otvarajte sumnjivu e poštu (spam).

Zaštita od krađe telefona

Zapisati IMEI broj. Ovaj broj se obično nalazi odmah ispod baterije, a ima ga i u papirima-kupoprodajni ugovor, ili garancija na telefon. Postoji još jedan način da saznate ovaj broj. Ukucajte u telefon kod *#06# i odmah će se pojaviti IMEI vašeg telefona.Prilikom prijave krađe, policiji i mobilnom operateru dati taj broj. Na osnovu tog broja mobilni operater može da blokira vaš telefon tako da niko ne može da ga upotrebljava dok ga ne pronađete. U tom slučaju će biti potreban i za otključavanje telefona.
Ukoliko imate opciju Mobile tracker, obavezno je uključite. Ova opcija je veoma korisna u slučaju krađe telefona. Obično svako ko ukrade telefon baci vašu karticu i umesto nje stavi svoju. Čim se uključi, telefon vam automatski šalje SMS poruke na brojeve koje ste upisali prilikom podešavanja, a u porukama se nalazi broj kartuice koja je trenutno ubačena u vaš telefon! Koliko god puta da promeni broj, svaki put će vam stići poruka sa informacijom o novom broju koji se nalazi u vašem telefonu.Na Samsungovom telefonu to bi izgledalo ovako:
Security / Mobile tracker /
(ako ste uklučili lozinku za zaklučavanje telefona tražiće vam da je ukucate)
Mobile tracker /On / Off- uključiti On
Recipients/primaoci- upišite brojeve telefona na koji će vam stići poruka o vašem ukradenom telefonu, možete da upišete dva broja po želji,
Sender/ pošiljalac- upišite ime pošiljaoca, možete vaše ime, ili ime vašeg telefona
Message/poruka – ovde ništa ne treba upisivati.
I na kraju, naravno Save/ zapamti.

Za telefone nove generacije postoje softveri Mobile tracker koji treba istalirati i koji mogu da utvrde lokaciju telefona koristeći GPS i još dosta toga.

Saveti

NIKAD ne čuvajte vaše lozinke i PIN u telefonu, već se potrudite da ih zapamtite, ili ih čuvajte zapisane negde van telefona.
Stalno kucanje raznih lozinki, PIN-a, ili svega toga može da bude jako naporno. Ne morate da koristite baš svaku zaštitu, na vama je da procenite šta vam i koliko treba da zaštitite. Nekada je dovoljno samo da uključite zahtev za zaštitu lozinkom i čuvate zapisane PIN, PUK i IMEI broj.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.