Kako prepoznati legitiman posao preko interneta? - Uputstvo za obrazovanje
uputstva
registracija rs domena

Kako prepoznati legitiman posao preko interneta?

22.04.2013, 11:14
Masovna nezaposlenost i dugotrajna finansijska kriza kod nas i u svetu prisiljavaju nas na razne oblike snlaženja kako bismo zaradili dovoljno za život. Ponekad se pitamo da li postoji način da računar i internet koji nam i tako već oduzimaju dobar deo vremena mogu i nečemu korisnom poslužiti. Sigurno ste već dobili neki e-mail sa ponudom neverovatne zarade i sa dokazima kako se neko obogatio za samo mesec dana i slično.

Da li zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Onda verovatno i jeste laž, bez obzira na priložene “dokaze”. Garantovano nema bogaćenja preko interneta. Mali broj onih koji su se nekada obogatili, nikada vam ne bi otrkili tajnu, naročito ne besplatno. A da li postoji način da se zaradi neki dinar, tj. dolar? Da, internet nudi veliku berzu “free lance” poslova i poslovnih mogućnosti. Postoje legitimni poslovi za koje možete, saznati, prijaviti se i obavljati ih isključivo preko interneta. Treba znati kako razlikovati prevaru od legitimnog načina zarade i šta je neophodno da bismo započeli neki takav poslić.

Većina poslova na internetu zahteva poznavanje jednog svetskog jezika, ali najčešće engleskog kako biste razumeli šta se od vas traži i koji su uslovi sporazuma između vas i poslodavca.
Potrebno je imati e-mail adresu zbog registracije, a zbog isplate zarade devizni račun, Pay Pal ili Payza (poznatiji kao Alert Pay) račun. Ima firmi koje šalju čekove nakon obračunate zarade, ali često ne za manji iznos od $100. Sem toga čekovi putuju poštom, a ume da potraje i proces njihove provere u našim bankama kada hoćete da ih pretvorite u keš.
Ne žurite da se prijavite za zaradu preko interneta dok ne obavite malo istraživanje i dok se ne raspitate s kim ćete imati posla.
Sve je već neko pre vas pokušao, poslušajte iskustva običnih ljudi. Postoje na forumima komentari pa čak i čitave liste poslova na internetu svrstane u “legitimne ” ili u “prevare”.
Ukucajte naziv firme, projekta ili posla koji vas interesuje u Google pretraživač. Ako je nešto ozbiljno, morao bi postojati njihov web sajt sa kontakt adresom.
Posao koji započinjete treba da ima nekog smisla. Ako je previše lak, ako na sajtu nema sponzora, nema početnog ulaganja ni članarine, a ništa se ne prodaje, od čega mislite da mogu da vas isplate?
Zarade klikom na reklame sponzora ili dobijanjem istih na mail su užasno male, srećni ste ako zaradite dolar dnevno i ako imate hiljadu prijatelja koji pristaju da vam budu aktivni referali. U protivnom, to je gubljenje vremena.
Pravog posla preko interneta ima za programere, za vlasnike sajtova koji žele da reklamiraju na njemu Google Adsense oglašivače ili direkto neke druge fiirme, za talentovane pisce članaka, blogere, prevodioce i lektore, za prodavce saradnike, za one koje poznaju berzu ili za učesnike u anketama, te za unos podataka, tzv. data entry. Procenat zarade možete dobijati i samo tako što ćete preporučiti unosan posao ili prizvode i usluge neke dobre firme velikom broju ljudi. Naravno, to je pod uslovom da poslodavac ima refferal program i da vi dobijete svoju šifru, jedinstveni link preko koga ćete raditi.
Kada pronađete posao prema svojim mogućnostima u većini slučajeva će prihvatiti vašu prijavu, ali pošto je u pitanju inostrani poslodavac, budite spremi da vam možda neće slati dovoljno poslova za ankete ili unos podataka jer naše područje nije odgovarajuće za tu vrstu posla . Takođe, ako pišete na engleskom budite spremni da uložite više truda u dokazivanje svojih sposobnosti nego što se zahteva od nativnih govornika.
Pre-launch tj. pilot programi zarade obično sadrže dobe ideje, ali nikad ne zažive i ukoliko zahtevaju novčano ulaganje, postoji velika verovatnoća da su prevare.

Saveti

Najsigurniji je skeptičan pristup poslovnim ponudama na internetu.
Počnite tamo gde je članstvo besplatno. Ako u oglasu piše da je posao bez ulaganja, a na stranici na koju su vas uputili ipak traže jednokratnu članarinu ili da kupite neku knjigu pomoću koje ćete naučiti tajne posla, dobro razmislite.
Ako vam je dodeljen mentor ili se javi administrator, pitajte ga nešto, tek da vidite da li iza svega stoje ljudi ili kompjuterska šema.

Upozorenja

Ne rukovodite se količinom novca koji se potencijalno može zaraditi, već svedočenjem da je neko sa naših prostora stvarno isplaćen.
Zbog svoje sigurnosti ne ostavljajte poslodavcu sa interneta broj bankovnog računa dok se ne uverite da je sve u redu. Taj podatak možete naknadno uneti kad se priblići vreme isplate.
Korisnički panel na web sajtu firme kojoj se prijavljujete treba da prikazuje promene na vašem računu, statistiku obavljenih poslova, referala ako postoje, a u najmanju ruku iznos trenutne zarade. Obratite pažnju, neki sajtovi poput Readbud-a misteriozno nestanu ili vam ne daju da se ulogujete nekoliko dana pre isplate! Pomislićete da je tehnički problem, ali ne brinite, namerno je!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.