Kako napisati ostavku? - Uputstvo za ekonomiju
uputstva
registracija rs domena

Kako napisati ostavku?

24.04.2013, 10:29
Jedna od najvećih tajnih uspeha jeste da znate kad da promenite posao i krenete dalje. Sa pravom pisanom ostavkom, ovo ćete uraditi sa zadovoljstvom i pri tom ostati u dobrim odnosima sa vašim bivšim poslodavcem.

Zahvalite se. Oduprite se iskušenju da kažete nešto što ne bi trebalo osim ako ne želite da vas pamte kao nezahvalnog cmizdravka. U stvari, uradite suprotno. Zabeležite pozitivna sećanja na vaš posao. Spomenite kako je on pozitvno uticao na vašu karijeru.
Dajte dovoljan otkazni rok. Učtivo je da vašem poslodavcu date dovoljno vremena da popuni vaše mesto. Ako je vaš posao komplikovan, vašem poslodavcu će možda trebati više vremena za obučavanje vaše zamene. Neka otkazni rok bude minimum dve nedelje.
Ostanite profesionalni. Pokažite poštovanje i uljudnost. Ne koristite emotivne ili sporne izraze u vašem pismu. Vi ste profesionalac i dajte otkaz kao profesionalac.
Koristite “sendvič tehniku” u kojoj loše vesti zbog vašeg odlaska ublažavate pozitivnim izjavama. Uvek počnite pismo pasusom koji odiše pozitivnim stavom.
Napišite ostavku na sredini pisma.
Završite pismo u pozitivnom tonu.
Primer kratkog pisma ostavke

(Ime poslodavca)

Bila mi je čast raditi za Vašu firmu tokom poslednje dve godine. Ovo pismo neka posluži kao otkazni rok u trajanju od dve nedelje. Moj poslednji radni dan u Vašoj firmi je 2.april, 2011.Uvek ću Vam biti zahvalan na praktičnim lekcijama i dragocenom iskustvu koje sam sakupio dobio radeći za Vas.

Sa poštovanjem,
(Vaše ime i prezime)

Saveti

Ne pričajte o vašoj ostavci sa kolegama na poslu; tako možete da stvorite negativnu energiju u kancelariji. Ne pitajte ni za savet oko pisanja ostavke.
Ne širite vaše nepoverenje nakon ili posle ostavke.
Ne tražite od vašeg nadređenog preporuku. U redu je zatražiti preporuku, ali bolje bi bilo da to uradite nakon što ocenite reakciju vašeg šefa.
Neka pismo bude jednostavno. Pokušajte da budete kratki, jasni i direktni. Ne želite da vaše pismo mora dodatno da se tumači.

Upozorenja

Vaša ostavka je dokument koji će verovatno biti dodat vašem ličnom dosijeu. Vodite računa šta ćete da napišete u tom dokumentu.
Ne ispoljavajte bilo koji vid emocija u pismu. Izbegnite iskušenje da kažete vašem šefu ili vašim saradnicima da se
Proverite politiku otkaznog roka u vašoj kompaniji. U mnogim kompanijama postoji otkazni rok od dve nedelje. U suprotnom, politika kompanije može da bude da vas u budućnosti nikad više na uzme u obzir kao kandidata za određenu poziciju. U pismu ostavke obavezno naznačite trenutni datum pisanja ostavke kao i datum poslednjeg radnog dana u toj kompaniji.
Imajte na umu da onog trenutka kad predate vašu ostavku, može da vam bude rečeno da pakujete stvari i da napustite kompaniju na kraju radnog vremena. Ne oslanjajte se na otkazni rok od dve nedelje za potragu za poslom, uradite to pre same ostavke.
Ne navodite razloge za odlazak. Napišite da ste odlučili da idete zbog šanse koju ste dobili i koja je previše dobra za vašu karijeru da je propustite.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.