Kako popraviti pokvaren NVIDIA čip na laptopu? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
zaštita voća

Kako popraviti pokvaren NVIDIA čip na laptopu?

10.05.2013, 11:15
U ovom postu ćemo vam objasniti kako da popravite matičnu ploču sa nVidia matičnim čipom na laptopu koji ne radi kako treba. Ova popravka može da se primeni na neke HP/Compaq laptopove kao i na neke druge marke laptopova. Autor ovog teksta je lično isprobao ovu metodu na svom Dell XPS M1530 laptopu. Ako ova popravka radi na vašem laptopu ostavite u komentarima o kom modelu i marki se radi jer to može da pomogne drugima.

Ova metoda bi trebalo da radi na HP Pavilion dv2000, Pavilion dv6000, Pavilion dv9000, Compaq Presario v3000, Presario v6000, HP Pavilion tx1000, Pavilion tx2000 i kao sto smo već pomenuli provereno radi na modelu Dell XPS M1530.

NAPOMENA: Ne preporučujemo nikako da sami eksperimentišete sa ovom metodom ukoliko imate drugih opcija ili ukoliko niste potpuno sigurno da je problem sa grafičkik čipom. Ukoliko niste spremni da kupujete novi čipset za grafičku karticu onda ovo svakako da može biti poslednje rešenje koje možete probati na svoju odgovornost ili pak zamoliti nekog iskusnijeg da to uradi umesto vas.

Najčešći simptomi ovog problema

1. Laptop se uključuje sa zamrljanim ekranom i neadekvatnim prikazom slike
2. Laptop se uključuje normalno ali nema videa na monitoru, čak ni BIOS ekrana

Naša konstatacija problema

Prilikom velikih temperatura kalaj se rastopi što omogućuje kontaktima sa grafičkog čipa da se otkače od matične ploče i samim tim dolazi do problema sa grafikom.

Kako popraviti pokvareni NVIDIA čip

Rešenje je možda neuobičajeno ali je i veoma lako. U ovom članku ćemo vam objasniti kako da uz pomoć fena za kosu (neki jači model) možete da popravite ovaj problem. Sve što je potrebno je da zagrejete nVidia čip fenom kako bi ga ponovo spojili sa matičnom pločom. Mislim da je za razliku od nekih drugih metoda ova značajno dugotrajnija i pouzdanija.

UPOZORENJE!!!!

Ne postoji nikakva garancija da će ovaj metod raditi svima i uvek!!! Dok ovo radite postoji mogućnost da oštetite neki drugi deo računara i da ga učinite nepopravljivim! Takođe, postoji mogućnost i da prilikom rasklapanja laptopa oštetite neki deo koji kasnije neće biti moguće popraviti. Ovo radite na svoju odgovornost i ovo više treba shvatiti kao očajničku meru te u tom smislu nemojte nas da krivite ako napravite veću štetu. Ako mislite da nećete uspeti da popravite laptop sigurnije je odneti ga u servis!

Primer popravke matične ploče

Kao prvo, moraćete da rastavite svoj laptop i da izvadite matičnu ploču (ovo je nužno kod nekih modela dok kod drugih matičnu ploču nije potrebno izvaditi). Možete pronaći upustvo za rastavljanje vašeg laptop-a u korisničkom upustvu ili na internetu gde možete uz pomoć slika ili video da vidite kako to drugi rade. Ukoliko ne možete da pronađete.

U našem slučaju koristimo matičnu ploču izvađenu iz HP Pavilion tx2000 laptopa. U najvećem broju slučajeva čip za grafiku se nalazi ispod odvoda toplote kojim se hladi CPU i na kome stoji NVIDIA logo, tako da ne bi trebalo da bude problema u njegovom pronalaženju. Ovaj čip ima sjajnu gornju površinu.
Da bismo shvatili kako da pozicioniramo fen i koliko dugo da ga držimo uperenog u NVIDIA grafički čip, testirli smo fen na novčiću na kome smo stavili malo kalaja. Potom smo stavili fen na slabije duvanje i sa udaljenosti od oko 3-4 cm smo ga zagrevali na novčiću.
Posle oko 40-45 sekundi kalaj je počeo da se topi a 5 sekundi kasnije kalaj se u potpunosti istopio.

Da bismo zaštitili matičnu ploču od toplote iskoristili smo običnu aluminijumsku foliju koja se nalazi u svakom domaćinstvu. Isekao sam parče i stavio sam foliju nekoliko puta kako bismo napravili bolju zaštitu. Posle toga smo isekli mali četvrtasti otvor, tačno u sredini, u koji lepo staje NVIDIA čip.

Nakon uklanjanja hladnjaka sa čipa na njemu su ostali fragmenti termalne paste. Termalnu pastu možete ukloniti alkoholom i štapićem za uši ili jednostavno mekim papirnim ubrusom kojim ćete nežno obrisati površinu samog čipa. Važno je da ne bude tragova termalne paste na samom čipu.
Napokon, pozicionirali smo fen 3-4cm iznad samog čipa i uključili ga na 1 brzinu.
Posle 50 sekundi isključili smo fen i ostavili matičnu ploču da se hladi oko 20 minuta.

Ne zaboravite da nanesete novu termalnu pastu na NVIDIA čip prilikom ponovnog vraćanja hladnjaka.

Neki laptopovi koriste termalne jastučiće (žvaka) koji mogu da se koriste više puta, ali prilikom vraćanja proverite da li oni lepo naležu. Nakon što smo ponovo sastavili laptop, grafika je ponovo počela da radi kako treba! Problem sa NVIDIA grafičkim čipom je rešen!

Da li je ovo trajno rešenje? Ne možemo vam to reći, ali laptop koji je popravljan radi već par meseci sasvim normalno, pa tako, ponavljamo još jednom, ukoliko ste iscrpili sve druge opcije svakako da ovo treba pokušati.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.