Kako platiti porez na internet zaradu iz inostranstva? - Uputstvo za internet
uputstva
zaštita voća

Kako platiti porez na internet zaradu iz inostranstva?

26.05.2015, 20:55

1.Uplatom iz inostranstva se smatra bilo koja uplata u deviznoj valuti na vaš račun ili proknjižavanje kompanijskog čeka. Uplatu ste mogli primiti iz bilo kog razloga od pravnog lica iz inostranstva, ili za programiranje ili bilo koji drugi vid rada, usluga i promocije.

2.Pošto vam novac uplaćuje pravno lice koje nije registrovano u našoj državi, obveznik plaćanja poreza i doprinosa pred našom državom je primalac novčanih sredstava tj. vi.

3.Postoje dva slučaja primanja novca, a to je kada ga primate kao fizičko lice (pojedinac) ili pravno lice (firma), s tim što drugi slučaj ima i pod varijantu kada se radi o preduzetniku. Ja ću se u ovom članku više pozabaviti ovim prvi slučajem, jer ja spadam u njega, pa ako ko ima nešto da doda za drugi slučaj, neka to slobodno uradi u komentarima.

4.Ugovor. Ovde već dolazi do prvog malog problema. U razgovoru sa poreskim službenikom, saznao sam da za bilo koji posao koji se obavlja mora postajati ugovor (logično, zar ne?) i da ga moramo imati u dokumentaciji za svaki slučaj. Ugovor predstavlja pismeni dokaz o detaljima radnog odnosa firme i radnika. Ali kako mi da tražimo Google-u ili nekoj drugoj firmi u Americi ovakav ugovor? Dosta sam se raspitivao oko ovoga, pa čak i pisao Google-u i firmama sa kojima sarađujem ali su svi sa čuđenjem odgovorali da nemaju pojma o čemu se radi. Upućivali su me na svoje Uslove koriščenja (Terms and Conditions ili Terms of Service). Zapravo, na svakom iole ozbiljnom sajtu moraju postajati ovi „Terms-i“ koji i predstavljaju ugovor u svetu gde postoji zakon o internet poslovanju. Tako da nam je na kraju ostalo jedino da odštampamo postojeće „ugovore“ sa sajtova i njih čuvamo u dokumentaciji. To sam i ja uradio. Evo linka do ugovora koji Google ima za svoj Adsense program zarade. Obratite pažnju da postoji i srpska verzija, i nju treba odštampati.

5.Dodatak: Upravo sam pročitao novi zakon o elektronskoj trgovini, kojim su uredjena pravila sklapanja ugovora elektronskim putem, čime je potvrđeno da nam je za ugovor dovoljan i elektronski dokument (Terms and Conditions), koji spominjen u prethodnom paragrafu.

Vise informacija na linku.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.