Kako voće i povrće pomaže u sprečavanju bolesti? - Uputstvo za kulinarstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako voće i povrće pomaže u sprečavanju bolesti?

26.05.2015, 22:39

1.Jabuka – ima veliki sadržaj pektina, koji daje dodatni osećaj sitosti, ima vitamine A,C,B1 i B2, i osim što vam pomaže da se ne ugojite, štiti organizam od bolesti .A kad se osećate siti, vama nije hladno (ovo je naučno dokazano)

2.Kruška -savršen izvor dijetalnih vlakana koja bubre u crevima i daju vam osećaj sitosti, sprečava upijanje holesterola, na taj način sprečava srčene bolesti, a nećete imati problema sa lenjim crevima.

3.Šljjiva – suve šljive u odnosu na sveže sadrže veće količine minerala i vitamina. Pomažu da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, pa samim tim sprečavaju anemiju.

4.Cvekla – veoma je bogata hranjivim sastojcima, utiče na brže obnavljanje krvi. Uglavnom se koristi kuvana kao salata, mada može i sveže narendisana u kombinaciji sa jabukom ili šargarepom.

5.Koren peršuna – ima nisku kalorijsku vrednost ,a veoma je bogat mineralima i vitaminima. Svrstan je u red lekovitih biljaka, zato što se u njemu nalazi vitamin B12 i minerali: kalijum, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum…

6.Pasulj – zovu ga još i biljno meso, jer sadrži sve aminokiseline koje ima i u mesu. Ima visok sadržaj belančevima, preporučuje se vegetarijancima. Biljna vlakna utiču na smanjivanje lošeg holesterola i regulaciju šećera u krvi.

Vise saveta na linku.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.