Kako se uči zavarivanje? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako se uči zavarivanje?

28.05.2015, 05:57
Zavarivanje je proces izrade nerazdvojivog spoja uspostavljanjem međuatomskih veza između delova koji se zavaruju, pri kome se pojedinačno ili kombinovano koristi toplotna i mehanička energija, a po potrebi i dodatni materijal. Postupci zavarivanja, koji se najčešće koriste u praksi, zasnovani su na lokalnom zagrevanju materijala iznad ili do temperature topljenja.

Postupci zavarivanja mogu da se podele na postupke topljenjem i postupke pritiskom, pri čemu u prvu grupu spadaju oni postupci kod kojih se proces spajanja odvija topljenjem i očvršćavanjem na mestu spoja, a u drugu grupu oni postupci kod kojih se proces spajanja odvija bez topljenja.

Mi ćemo se fokusirati na elektrolučne trafo aparate i na postupke zavarivanja obloženim rutilnim elektrodama.
Aparati za zavarivanje su obični transformatori koji transformišu električnu energiju iz elektro mreže u struju za zavarivanje. Za bezbedno zavarivanje je potrebno:

sam aparat – je kutija u kojoj se nalazi trafo
ručica (klešta) za prihvat elektrode
stega mase koja se pričvršćuje za komad koji se zavaruje. Zatvara strujno kolo između elektrode i predmeta koji se zavaruje.
elektroda
maska za zavarivanje
zaštitno odelo
rukavica

PROCES ZAVARIVANJA

1.Aparat treba postavi na neko stabilno mesto. Uzmite komad materijala (čelik) i nabolje zateći u bravarku stegu. Aparat priključiti u struju i paziti da elektroda i štipaljka mase se slučajno ne dodirnu. Štipaljku mase zakačiti na predmet. Aparat podesiti na oznaku između 90 i 100 A. Maskom zaštiti oči i lice i zavarivanje može da počne.

2.Zaparati elektrodom materijal koji se zavaruje. Ukoliko ne dođe do stvaranja luka ili do zalepljivanja elektrode za predmet, probati ponovo, ali elektrodom stalno kljucati po materijalu. Ukoliko dođe do zalepljivanja elektrode, a aparat počne da zuji, otrgnuti elektrodu sa materijala. Ovaj potez treba da bude brz i jak, u protivnom će se otkinuti elektroda ili će ispasti iz pištolja. Elektrodu koja se zalepila bacite i uzmite novu, a zatim počnite proces iz početka.

3.Ukoliko je struja ili instalacija slaba često može doći do iskakanja osigurača.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.