Kako napraviti romantični svećnjak? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako napraviti romantični svećnjak?

28.05.2015, 09:03


1.Staklena čaša
Uzmite staru staklenu čašu, nije bitna veličine. Može biti i manja, za jednu sveću ili dovoljno velika za nekoliko ,kako želite. Važno je da je glatka spolja. Nije neophodo da bude od stakla, ali drugi materijali (kao plastika) su manje otporni na toplotu. Što neobičnijeg oblika i boje to bolje! Umesto čaša dolaze u obzir i male teglice, samo da nisu preduboke.

2.Lepak
Lepak kojim ćete pričvstiti ukrasni materijal treba je dovoljno jak da se zalepi za staklo, toliko da minimalne količine lepka drže. Previše zamrljanog lepka na providnoj čaši neće lepo izgledati.

3.Najvažnije je da upotrebljeni lepak bude providan.
Mala voštana sveća

4.Sveću odaberite prema staklenoj posudi. Bolje je da bude manja.

5.Izaberite mirišljave sveće da dodatno „začinite“ romantičnu atmosferu.

6.Biće dobre obične svećice koje se svuda mogu kupiti za malo novca. Ili ako imate nepotrošene koje su ostale od ranijih upotreba.

7.Naravno i sveću možete napraviti sami.

8.Materijal za ukrašavanje

9.Za ukrašavanje čaše tj. budućeg svećnjaka možete upotrebiti različite materijale: tekstilne materijale, papire, boje, kamenčiće, šljokice, stari lak za nokte neobičnih boja… šta god vam padne na pamet.

10.Posebni oblici i boje ukrasa na staklenom svećnjaku, osvetljeni laganom svetlošću sveće daće posebne šare. Senka sveće će biti u obliku i boji napravljene šare.

11.Najvažnije je pustiti mašti na volju i zabaviti se i dok ih pravite i dok ih koristite.

12.Lak
Nije obavezno prelakirati, mada će neki materijali lepše izgledati i čvršće stajati na staklu. Koristite bezbojni lak za drvo,malo kvalitetniji.

13.Ne bi trebalo da bude jakog, neprijatnog mirisa jer će se zagrevanjem miris pojačavati. U tom slučaju izostavite lakiranje.

14.Mogu se lakom preći samo delovi, što je bolje nego nanositi ga na celu površinu.

15.Ukrašavanje čaše
Kad je prikupljeno sve što je neophodno, pravljenje romantičnog svećnjaka može da počne. Osmislite kakvu atmosferu želite da postignete svećama. Da li želite da prostor bude određenog mirisa i boje? Da li hoćete da kroz svećnjak vidite posebne oblike npr. srca, zvezde, oblačiće… Ideju već imate, sigurna sam.

16.Odličan izbor su crvena ili ružičasta ili narandžasta, jer su tople boje koje stvaraju „toplu“ atmosferu, ali odlučite prema sopstvenoj želji kojom bojom ćete ofarbati staklo. Upotrebite tempere ili vodene boje. Uljane bi mogle biti nedovoljno prozirne, posebno ako su tamne nijanse u pitanju. Nanesite boju četkicom ili utapkajte uz pomoć sunđera. Ostavite da se dobro osuši. Morate je prelakirati spolja da bi boja trajala.

17.Ovako obojen svećnjak može biti i gotov, ako želite samo da promenite boju svetlosti sveće. Možete ga prelakirati da rezultat bude trajan.

18.Takođe možete staklenu čašu ili teglicu iscrtati, ako umete. Ili obojiti bojom celu površinu, a samo ostaviti neobojeno par srca. Prvo ćete nacrtati srca, ostaviti ih neobojena, a ofarbati pozadinu. Svećnjak će biti vrlo efektan jer će svetlo sveće prolaziti samo kroz neobojena srca.

19.Lep efekat daće lepljenje različitih materijala na spoljašnju stranu čaše. Zalepite recimo sitne kamenčiće, mestimično. Dobro ih fiksirajte lepkom da ne otpadnu.M ožete uzeti šljokice, perje, ukrasne šarene papiriće… samo je važno da ostavite nepokrivene delove, kroz koje će prolaziti svetlost sveće iz unutrašnjosti svećnjaka.

20.Zalepite na čašu parče stare čipke. Izmerite obim čaše, pa odsecite čipku da bude iste dužine. Lepite čipku počev od donje ivice staklene posude. Ne mora da prekriva celu površinu. Na spoj krajeva čipke koju ste obmotali oko čaše stavite malo jakog lepka i pričvrstite jedan za drugi kao i za staklo ispod. Svetlost koja se probija kroz čipku daće lepe i neobične šare.

21.Svećnjak možete ukrasiti i običnom vunicom ili kanapom. Uzmite malo deblji kanap ili ga udvostručite i obmotajte ga oko čaše, ukrštajući ga i praveći nepravilne oblike.
22.Izrada svećnjaka
Pošto je spoljašnja strana ukrašena treba se pozabaviti sklapanjem svećnjaka, što je vrlo jednostavno. Prosto stavite sveću unutar ukrasne čaše i imate svoj unikatni svećnjak.

23.Sveću staviti na dno čaše ili odabrane staklene posude, na sredinu da bude udaljena od stakla dovoljno da se ne bi preterano grejalo. Bolje je uzeti manju sveću, nisku, da plamen ne uništi izrađeni svećnjak.

24.Možete dno čaše zaštiti od kapanja voska sa parčetom alu-folije koju ćete staviti ispod same sveće. Tako nećete morati da stružete vosak sa dna.

25.Ako želite da pričvrstite sveću za stalak ,upalite je i kapnite malo voska na dno,pa dok je vlažan stavite i sveću. Kad se ohladi nakapani vosak on će fiksirati sveću.

26.Ako se odlučite za veću staklenu posudu npr. oblika okruglog akvarijuma za ribice možete staviti više manjih ili jednu veću sveću.

27.Svećnjak napravite ranije da se dobro osuši. Za paljenje sveće koristite duge šibice ili upaljače za plin. Ugasite sva svetla i uživajte u romantici vaše sveće.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.