Kako urediti dečiju sobu? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako urediti dečiju sobu?

28.05.2015, 09:09
Svi roditelju dođu u period kada detetu krevetić postane premalen i igračke sve zahtevnije. I onda se pitaju kako urediti dečiju sobu.
Tu se postavlja mnogo pitanja, prvenstveno finansijskih. Tome sledi gledanje, planiranje i odabir među bezbroj mogućnosti koje danas nude proizođači nameštaja, te na kraju kupovina i dečje veselje u svom novom domu.
Pri tome treba imati na umu da je danas dete još maleno, ali da je sa svakim danom sve veće, tako da sa njim rastu i njegove potrebe i interesi. Idealno uređena i opremljena dečija soba treba rasti sa detetom i zadovoljavati potrebe određenih perioda u njegovom životu, znači prvo igranja, zatim početka škole i kasnije viših razreda škole. Ima jako mnogo mogućnosti.

Možemo izabrati opremu koju ćemo uskoro morati dopunjavati, jer će je dete prerasti (npr u višim razredima osnovne škole). Moguće je naći kombinaciju koja će odgovarati tamo negde do puberteta (a tad će verojatno doći do »preporoda« te sobe), a možemo izabrati i neutralnu sobu koja će istovremeno zadovoljavati potrebe u ranom detinjstvu i u srednjoj školi, sve tamo do osamostaljenja.
Nameštaj treba poticati dete na igru, odnosno kasnije na učenje.
Najvažnija je, naravno, sigurnost, što znači da oprema mora biti stabilna, praktična za uporabu, izdržljiva, i ne sme štetiti detetovom zdravlju.

Nameštaj je najčešće izrađen od iverice i furnira koji su poznati po tome da sadrže razna lepkove i ostale otrovne sastojke koji se mogu više godina isparavati u vazduh. Stručnjaci zato preporučuju da se o načinu izrade nameštaja raspitamo kod trgovca ili proizvođača. Pri tome treba uzeti u obzir to da je kvalitetniji i »zdraviji« nameštaj skuplji.

Najprimereniji je masivni nameštaj, pri čijoj izradi nisu upotrebljavali štetne premaze i lakove, jer ono »diše« s prostorom. I takav nameštaj može biti dovoljno zanimljiv za decu, a pre svega je vrlo prilagodljiv. Oprema u sobi treba biti raspoređena tako da dete ima što više prostora za igranje (npr sto i ormari koje možemo premeštati), a moramo se pobrinuti i za detetovo prijatno spavanje.

Ako je u sobi više dece, krevet na sprat u različitim varijantama je odgovarajuće rešenje.
Ne smemo zaboraviti ni na ormare za garderobu (koje na početku upotrebljavaju prvenstveno roditelji), koji moraju biti dovoljno veliki i za kasniji period. Manje ormare na početku možemo upotrebljavati i za igračke ili u tu svrhu kupimo sanduke koji su istovremeno dobri i za sedenje.

Deca puno vremena provedu na podu (igranje), i zato je na podu najbolje imati tepih koji nije pričvršćen (radi lakšeg čišćenja). Ne zaboravite ni na različite jastuke i stolice. Izbor odgovarajućeg kreveta i jogija je vrlo bitan jer će u njemu spavati nekoliko godina. Krevet ne sme biti prenizak. Jogi ne sme biti ni premekan, ni pretvrd, a poželjno je da je izrađen od prirodih materijala da se u njemu ne bi skupljala vlaga. Prekrivači, posteljina, tepih i ostale stvari neka budu izrađene od prirodnih materijala kako što su lan, pamuk, da se mogu prati u perilici.

I na kraju, ne sme se zaboraviti ni na svetlost u sobi. Ako je ikako moguće, neka preovladava dnevna svetlost koja ravnomjerno osvetli kompletan prostor. Za duge zimske večeri i za kišne dane je najbolje svetlo postavljeno na plafonu koje ravnomjerno osvetljava tlo i zidove. Različiti reflektori koji su trenutno moderni su primereni samo kao dodatno osvetljenje, i onda mogu biti i različitih boja (po detetovoj želji). Lampa na radnom stolu ili noćnom ormariću mora imati usmeren snop svetlosti zbog senki. I još jedan savet: ne zaboravite zaštititi utičnice i kablove.

Koliko god će vam traženje odgovarajućeg nameštaja i ostale opreme za dečiju sobu uzeti vremena, toliko će vašem detetu pričinjavati zadovoljstva. Zato ga aktivno uključite u sve to, jer će tako moći i izraziti svoje želje (koje naravno ne morate uvek poštovati).
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.