Kako odbraniti master rad? - Uputstvo za obrazovanje
uputstva
registracija rs domena

Kako odbraniti master rad?

28.05.2015, 09:42

1.Otvaranje javne odbrane podrazumeva da predsednik komisije poziva prisutne da ustanu, saopštava ispunjenost zakonskih i statutarnih uslova u vezi sa položenim ispitima i prosečnom ocenom na studiju, a zatim konstatuje da su ispunjeni svi uslovi za javnu odbranu rada.

2.Čitanje opštih podataka o kandidatu predstavlja upoznavanje prisutnih sa podacima koji kanidata mogu da prikažu u znatno širem svetlu nego što je to sam član odbrane.

3.Uvodno, javno izlaganje kanidata – ekspoze predstavlja javnu odbranu svog pisanog materijala sa eventualnim nedostacima i lektorskim propustima. Kandidat treba da svoj ekspoze izloži kroz teze i time pokaže kako vlada materijom.

4.Kritičke primene i pitanja članova komisije su neophodne proceduralne radnje, kako bi se utvrdilo koliko kandidat vlada materijalom. Članovi komisije pojedinačno postavljaju jedno do tri pitanja, kandidat ih beleži pa onda odgovara na pitanja datim redosledom.

5.Odgovor na pitanja komisije najčešće je afirmitivna promocija kandidata, jer po pravilu ima priliku da javno pokaže rezultate svog rada. Može se dogoditi da kandidat neadekvatno iskoristi tu mogućnost i ostavi utisak smušenosti, i time dovede u pitanje uspešnost odbrane svog rada. To još ne znači da odbrana kandidata može biti proglašena neuspešnim, jer odbrana podrazumeva i vrednost samog uradjenog rada koji je komisija pregledala.

6.Saopštavanje konačne ocene kao i zatvaranje odbrane je čin kada komisija posle povlačenja i većanja i postupka usaglašavanja saopštava kandidatu ocenu i javno mu čestita. Za ovaj čin svi prisutni stoje.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.