Kako zastititi grozdje od sive trulezi? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako zastititi grozdje od sive trulezi?

09.05.2012, 11:16
Vinogradari prilikom zaštite svojih zasada najviše pažne posvećuju borbi protiv plamenjače i pepelnice vinove loze često zanemarujući jednu jednako opasnu bolest koja može izazvati velike štete a to je siva tulež (Botrytis cinerea).
Polifagna gljiva prezimljava u vidu sklerocija u drvenastim lastarima.I nfekcija može da se ostvari od proleća do jeseni a simptomi mogu da se jave na svim zeljastim delovima biljke. Na početku vegetacije zarašeni izdanci potamne i suše se. Pred ili u cvetanju čitav grozdić posmeđi, postane vodenast i suši se. Najveće štete javljaju se u fazi dozrevanja bobica koje trule i propadaju a u vlažnim uslovima bivaju pokrivene paučinastom prevlakom koja se kasnije gubi. Bolest se širi od bobice do bobice i po pravilu su osetljivije sorte zbijenih grozdova tanke pokožice koje se gaje u gustom sklopu.
Vino proizvedeno od ovakvog grožđa lošeg je ukusa, slabijeg kvaliteta i nepodesno je za čuvanje.
Borbu protiv ovog patogena treba vršiti agrotehničkim merama, stvaranjem nepovoljnih uslova za razvoj bolesti (slabije đubrenje azotom osetljivih sorti,pravilno orezivanje,uklanjanje listova da bi se omogućilo provetravanje).
U uslovima povoljnim za razvoj bolesti (dugotrajne kiše, na potesima sa slabijim provetravanjem u vinogradima gde je ranijih godina bolest bila prisutna) treba izvršiti i hemijsku zaštitu protiv ovog patogena. Najosetljivije faze, kada i treba izvršiti tretmane, su:nakon cvetanja, u fazi dodirivanja bobica, u fazi šarka i 4 nedelje pred berbu (broj tretmana zavisi od povoljnosti uslova za razvoj bolesti).
Za tretiranje se mogu koristiti sledeći preparati:Switch 62.5 WG,Mythos,Teldor, Dional 500 Sc,Ronilan-FL isl.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.