uputstva
registracija rs domena

Kako suzbiti glodare?

09.05.2012, 11:21
Oktobar je mesec u kome se obavlja jedna od najvažnijjih radnji u ratarskoj proizvodnji, setva strnih žita.
Na poljoprivrednim proizvodjačima je odluka o vrsti i sortama strnina koje će sejati a naš je posao da ih podsetimo na neke stanovnike polja koji u mnogome mogu da im pomrse račune. Poljska voluharica,miš humkaš,žutogrli miš,domaći miš,poljski miš i dr. su predstavnici ove grupe glodara koje mogu pričiniti značajne štete na tek zasejanim njivama.

Poljski miš je dužine 10-11cm,dužina repa je približno jednaka dužini tela,sivkasto-riđe boje krzna odozgo i bele boje trbuha.Živi u gnezdu koje pravi u podzemnim jazbinama koje najčešće imaju 1-2 ulaza.Aktivan je tokom cele godine u toku koje se razmnožava 2-4 puta pritom donoseći na svet 3-7 mladunaca. Hrani se zrnevljem bilja koje raste u njegovoj okolini( praveći često i manje zalihe hrane),klijalim semenom,zelenim i sočnim delovima bilja.Najveću štetu pravi na tek zasejanim njivama skupljajući posejano seme i odnoseći ga u svoju jazbinu tako da potpuno očisti od semena površine u blizini jazbine.Značajne štete nanosi žitaricama u periodu mlečne zrelosti do zrenja kako na strninama tako i na kukuruzu i suncokretu jer se lako penje na stabla a posebne štete nanosi sirku,prosu i semenskoj lucerki. Posledica njegove aktivnosti u ovo doba godine je ta da usev neće imati odgovarajući sklop biljaka pa samim tim neće dati očekivani prinos.
Preventivnu zaštitu strnih žita treba početi pre setve, kada se utvrdi preko 50 aktivnih rupa po hektaru, a korektivno suzbijanje treba izvesti za vreme nicanja ili odmah po nicanju useva. Da je rupa aktivna znaćemo ako je, kada je pronađemo, odmah i zatrpamo.Ako je rupa odtrpana,kada dođemo nakon par dana, to znači da je miš koristi i da je to put do njegovog gnezda.Tada treba u rupu staviti mamak na bazi cink fosfida,bromadiolona i sl. u propisanoj dozi i rupu obavezno zatrpati kako preparat ne bi došao u dodir sa životinjama kojim nije namenjen.Nakon par dana obići polje, utvditi stanje rupa i u slučaju potrebe ponoviti postupak a u slučaju nalaženja uginulih životinja njih treba odstraniti.Pritom obavezno koristiti lična zaštitna sredstva.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.