Kada je najbolje saditi kivi? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kada je najbolje saditi kivi?

16.05.2012, 11:07
Kivi se može saditi u jesen i proleće. Pre sadnje poželjno je celu površinu duboko preorati, po mogućnosti do dubine od 60 cm. Ako se ne može izvršiti duboko oranje, tada treba ručno iskopati dovoljno duboke i široke jame za sadnju kivija. Pre sadnje na dno jama se stavlja plodna rastresita zemlja s površine (oranični sloj), zatim 5-6 kg nekog organskog đubriva i po potrebi mineralno đubrivo, 0,5 do 1 kg (N:P:K=7:14:21).

Nakon toga obavlja se sadnja, vodeći računa da dubina sadnje bude kao u kontejneru u kojem se sadnica nalazi, nikako dublje. Nakon sadnje treba redovito zalivati sadnice, ali ne previše. Sadnice se prikrate na dva pupoljka.

Sadnice ove biljke najčešće se uzgajaju u plastenicima, pa se ne bi smele saditi prerano u proleće, da ne bi razlika između spoljašnje temperature i temperature u kojoj su gajena bila prevelika.

Kako je kivi biljka penjačica, potrebno je pre ili odmah nakon sadnje postaviti armaturu od stubova i žice. Razmak sadnje treba da iznosi oko 6 metara , a između svake biljke postavlja se jedan stub od drva, betona ili metala na koje se pričvrste žice 3,5 mm. Stubovi na kraju redova moraju biti jači i dobro usidreni da se armatura ne sruši.

Kod sadnje treba voditi računa o odnosu ženskih i muških sadnica. Povoljan odnos je šest ženskih i jedna muška sadnica.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.