Kako zastititi malinu od pepelnice? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako zastititi malinu od pepelnice?

16.05.2012, 11:12
phaeerotheca macularis Pepelnica maline je plesni patogen koji može napasti lišće izdanaka maline, plodove i izdanke. Infi cirani listovi imaju svetlo zelenu šaru ili tačkice na gornjoj površini i belu plesan na naličju. Kontrola ovog patogena je najefi kasnija korišćenjem delimično otpornih sorti, kao što je Tulameen. Inficirane izdanke pokriva plesan i izdanci postaju duži, odnosno dugi i tanki i imaju manje listove nego u normalnim okolnostima. Zaražene plodove takođe pokriva bela plesan. Infekcija se pojavljuje u toplim i suvim uslovima. Temperaturu treba održavati ispod 24°C i vlagu na nivou iznad 60%. Treba redovno čistiti biljne otpatke i održavajte dobru provetrenost izdanaka.

Korišćenjem jefitnih ventilatora koji se postavljaju na pod staklenika, može se pomoći bolja cirkulacija vazduha. Sode bikarbone se pokazala kao delimično efi kasna mera u kontroli malih izolovanih problema sa pepelnicom. Efi kasan komercijalno dostupan roizvod na bazi sode bikarbone je Amicarb. Neki proizvođači maline u staklenicima za kontrolu pepelnice koriste sumpornu paru. Sumpor se stavlja u mali tiganj napravljen od folije i postavljen na grejno telo da tokom noći ispušta sumpornu paru. Kada pepelnica postane problem u stakleniku, primena sumporne pare jednom nedeljno održava problem na prihvatljivom nivou.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.