Kako zastititi malinu od Bakteriozne plamenjače? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako zastititi malinu od Bakteriozne plamenjače?

19.05.2012, 11:24
Erwinia amylovora Bakteriozna plamenjača je retka na biljkama maline gajenim u poljskim uslovima ali je uočena u staklenicima. Plamenjaču pruzrokuje bakterija koja napada veliki broj vrsta iz porodice Rosaceae uključujući i malinu. Uobičajeni simptom plamenjače su tamni, spaljeni vrhovi izdanaka, savijeni u obliku pastirskog štapa. Malo je verovatno da će plamenjača predstavljati ozbiljnu pretnju proizvodnji maline u stakleniku, ali proizvođači moraju obratiti pažnju na prisustvo simptoma i u slučaju pojave plamenjače treba odmah ukloniti vrh infi ciranih izdanaka.

Makaze za rezidbu treba obavezno sterilisati rastvorom hlora i alkohola jer postoji mogućnost prenošenja bolesti putem zaraženih makaza. Bakteriozna plamenjača se brzo širi u toplim i vlažnim uslovima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.