uputstva
zaštita voća

Kako uzgajati maline?

22.05.2012, 09:19
Tokom berbe novi jednogodišnji izdanci će izbijati iz korenovog sistema. Ovi jednogodišnji izdanci mogu da porastu do 4,5 metara visine tokom prve godine, pa se ili moraju prekratiti ili treba ukloniti čitav prvi naraštaj, da ne bi predstavljali konkurenciju dvogodišnjim izdancima koji plodonose i smetali tokom berbe.

Jednogodišnji izdanci se uklanjaju do nivoa zemlje u saksijama i ostavljaju samo četiri zdrava jednogodišnja izdanka za narednu godinu ili se uklanja čitav prvi naraštaj novih izdanaka i tek drugi naraštaj se pušta da raste. Na kraju, trebalo ukloniti najmanje i najveće jednogodišnje izdanke i ostaviti samo izdanke prečnika oko 1,25 cm. Najmanji jednogodišnji izdanci će biti preslabi, dok će onim najvećima i najdebljima trebati suviše vremena da prođu kroz period mirovanja na hladnom. Na četiri ostavljena izdanka treba prekratiti vrhove ako pre berbe porastu do visine oko 1 metra.

Ovo će privremeno zaustaviti njihov rast što će vam omogućiti nesmetanu berbu. Posle izvesnog vremena na izdancima ispod mesta prekraćivanja će izbiti pupoljci i izdanci će nastaviti da rastu. U toplim i osunčanim uslovima može biti potrebno i nekoliko prekraćivanja, možda čak svake 3 nedelje. Oprašivanje Biljke maline cvetaju otprilike 5-8 nedelja nakon unošenja u staklenik. Za oprašivanje se koriste bumbari pošto su na nižim
temperaturama i po oblačnom vremenu aktivniji nego pčele.

Adekvatno oprašivanje je ključno za zametanje i obrazovanje ploda; ukoliko se ono ne obavi dobro tokom cvetanja plodovi će se raspadati (koštunice će se osipati u zbirnom plodu) i neće valjati za prodaju. Bumbari koji se koriste za oprašivanje su relativno pitomi i neće ujedati osim ako nisu isprovocirani. Iako bumbara u prodaji ima tokom cele godine, dobavljače je potrebno pravovremeno kontaktirati da bi košnice stigle na vreme. Treba se pridržavati precizno utvrđenog rasporeda, tako da bumbare treba naručiti najmanje nedelju dana pre nego što budu potrebni (od 5-8 nedelje sezone).

Dobavljači mogu preporučiti tip i broj košnica bumbara potrebnih za optimalno oprašivanje u zavisnosti od veličine staklenika. Bumbari kratko žive, 6-8 nedelja tako da se moaju menjati ako se primenjuje duga sezona berbe. Bumbare je moguće kupiti od brojnih dobavljača koji ih uvoze iz Holandije ili Kanade. Prebacuju se do najbližeg areodroma ili vam ih mogu isporučiti na vašoj adresi. Lista preduzeća za bilošku kontrolu i bumbare se nalazi na kraju ovog priručnika u odeljku koji se bavi literaturom i dobavljačima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.