Kako se vrsi odabir saksija i supstrata? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se vrsi odabir saksija i supstrata?

22.05.2012, 11:25
Postoji puno opcija za proizvodnju maline u saksijama. Pojedini proizvođači koriste saksije od 13, 22 ili 31 litar, dok neki proizvođači presađuju sadnice maline direktno u tresetne vreće kroz napravljane otvore za biljke. Saksije od 13 litara su najmanje preporučene posude u kojima ima dovoljno prostora za rast korena i razvoj izdanaka; takođe, zbog manje težine proizvođačima je lakše da ih po potrebi unose i iznose iz staklenika Kao i kod drugih biljaka koje se gaje u staklenicima, izbor supstrata je stvar ličnog izbora proizvođača ili preporuke stručnjaka. Supstrat koji je dobar za jednog proizvođača ne mora biti dobar i za drugog. Jedan recept koji je koristio Univerzitet Cornell je smeša komponenti bez zemlje, koja sadrži 70,5 litara treseta, 70,5 litara vermikulita i 35,25 litara peska. Pesak je dodat da bi se povećala težina i ne bi došlo do prevrtanja saksija. U smešu komponenti od 141 litra supstrata dodaju se mikro hranljivi sastojci: 411 grama krečnjaka, 82 grama trisuperfosfata, 82 grama kalcijum nitrata, i 124 grama đubriva sa mikroelementima (Micromax).

Takođe se smeši može dodati sporo oslobađajuće đubrivo. Svi pomenuti sastojci se pažljivo mešaju i koriste kao supstrat za rast biljaka iz kulture tkiva. Druge komercijalne gotove smeše, kao što su Metromix i ProMix su takođe korišćene sa velikim uspehom. Navedena količina supstrata treba da ispuni 15 -20 saksija od 13 litara do visine od 2/3 saksije.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.