uputstva
zaštita voća

Kako se vrsi sadnja aktinidije?

23.05.2012, 09:21
Aktinidija - kivi ili kineski ribizl, novija je voćna vrsta koja se počela širiti kod nas. Ima visoku biološku vrijednost. Bogata je bjelančevinama i mineralnim tvarima, tako da sadrži šest puta više vitamina C nego limun. Ekološki su uvjeti za njen uzgoj slični kao i za vinovu lozu, a najbolje uspijeva u područjima s blagom zimom. Jedino je osjetljiva na jake vjetrove jer strujanja suše tlo, lome mlade izboje i kidaju lišće.

Za podizanje nasada aktinidije zemljište se sprema na isti način kao i za vinograde i voćnjake. Za veće površine mora se predhodno obaviti rigolanje, a za usamljena i pojedinačna stabla dovoljne su i rupe.

Sadnja se obavlja u jesen ili rano proljeće, u manje rupice u koje se prije stavi 4 - 5 kg zrelog stajskog gnoja, zatim se vrati zemlja, dobro nagazi i zalije vodom. Nakon sadnje mladice se prikraćuju.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.