uputstva
zaštita voća

Kako se uzgaja Nana?

29.05.2012, 09:12
Plodored- gaji se obavezno u plodoredu,na isto mesto se vraća nakon 5-7 godina
Zemljište- najbolje uspeva na strukturnim,plodnim zemljištima,sa dosta vlage koja su osunčana i zaklonjena od vetra
Predusev- dobri su joj predusevi i strna žita i okopavine
Obrada zemljišta- pod oranje uneti 30 t/ha stajnjaka,zatim orati na 25-30 cm,po oranju rasturiti mineralno đubrivo PK i to 120 kg/ha P i 150 kg/ha K.N koristiti u prihrani tokom vegetacije u količini od 150 kg/ha.
Sadnja- za sadnju se koriste jednogodišnji stoloni,sadnja se obavlja u jesen sredinom oktobra do prve polovine novembra.Sadi se u redove 70cm*15cm.Za sadnju treba upotrebiti 1500 kg stolona/ha. Zemlja se zagrće u jesen.
Mere nege- od mera nege primenjuju se :razbijanje pokorice,okopavanje,prihranjivanje, plevljenje i navodnjavanje.Najveće zahteve za vodom ima u fazi granjanja i cvetanja,kao i posle prvog košenja.Prve godine se prihranjuje isključivo azotom, a naredne sa NPK u odnosu 1:0,7:1.
Žetva- prvi otkos se vrši kada se pojavi 1/3 cvasti,drugi u septembru,a ako su jeseni suve može se kositi i treći put.Ako se kvalitetno odrade agrotehničke mere može dati sledeće prinose: 2,5 t/ha suvog lista,5 t/ha suve herbe i 40 kg/ha etarskog ulja.
Pakovanje i čuvanje- list i herba se pakuju i čuvaju u papirnim kesama ili jutenim vrećama dok se etarsko ulje čuva u bocama od tamnog stakla ili u metalnim kantama.Čuvaju se na suvom i promajnom mestu.Rok trajanja ovih droga je do 1 godine.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.