uputstva
zaštita voća

Kako se uzgaja Kamenika (lat. Saxifraga)?

05.06.2012, 09:11
U rodu saxifraga postoji mnogo vrsta, no uglavnom sve rastu vani na otvorenom, a najpopularnija za uzgajanje u kući je Saxifarga stolonifera. Porjeklom je iz Kine, a u Evropu je donešena početkom 19. stoljeća. Ona ima malo dlakave, okrugle, zelenkaste listove, prošarane biljelim žilicama koji su poslagani u rozetu. S doljnje strane listovi su tamnocrveni. Biljka pušta vriježe na čijim su krajevima mlade biljčice. Zato je svakako treba posaditi u viseću košaru ili staviti na povišeno mjesto kako bi "podmladak" mogao nesmetano rasti. Tokom ljeta na tankim stapkama izbaci sitne bijele cvjetove. Kameniku treba staviti na svijetlo mjesto, no neka bude zaštićena od sunca (može malo jutarnjeg ili večernjeg). Voli vlagu tako da je tokom ljeta zalijevajte svaki drugi-treći dan no po zimi tek jednim tjedno. Najbolje je popipati kompost pa kad osjetite da je gornji sloj mrvičast, zalijte. Tokom ljeta kad su velike vrućine povremeno je prskajte.


Nastojte joj tokom zime obezbjediti prostoriju u kojoj nije jako vruće, jer trebala bi imati period mirovanja na oko 13°C.

Razmnožava se veoma lako mladim biljkama koje vise na vriježama. Odrežite mladu biljku na proljeće te stavite u mješavinu pjeska i komposta. Brzo se zakorijene i počnu rasti. Općenito to je biljka koja brzo raste. Preporuča se biljku pomladiti svake 3-4 godine, jer starije biljke imaju rijetke listove i djeluju tužno.

Rozeta koju napravi velika je 12-15 centimetara, a ako želite bogatije ispunjenu vazu posadite 2-3 biljke zajedno.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.