Kako negovati biljke u zimskom periodu? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako negovati biljke u zimskom periodu?

23.06.2012, 11:48
Za predanog baštovana, hladno vreme je dobar razlog da bude zabrinut; lišće biljaka i korenje mogu da se oštete prilikom ekstremne hladnoće, mogu čak i da se smrznu. Ovo može biti veoma obeshrabrujuće nakon što ste proveli čitavo proleće i leto pažljivo uzgajajući svoj raskošni vrt. Pa ipak, možete preduzeti nekoliko koraka da biste zaštitili svoje dragocene biljke i da biste ih održali zdravim tokom hladnog doba.
Kako brinuti o biljkama

Stavite prekrivač od lišća za stvaranje humusa oko svoje biljke u obliku krofne koji će izgledati kao krug koji treba da štiti korenje. Neka prekrivač bude udaljen od 2,5 cm do 5 cm od stabla biljke. Pažljivo sipajte lišće u sloju debljine oko 5 cm.
Prekrijte biljke sa širokim listovima. Zabodite 4 štapa u zemlju oko biljke. Drvca treba da budu udaljena barem 9 cm od biljke da bi ona imala dovoljno prostora. Postavite tkaninu kroz koju biljka može da diše preko štapova i proverite da listovi i grane ne dolaze u kontakt sa tkaninom. Ako vaša biljka dođe u dodir sa hladnom tkaninom, može se desiti da se smrzne.
Sklonite oštećene ili uvele grane sa svog drveta/biljke za vreme zime da biste ga/je rasteretili. Potkresivanje grana će takođe biljku učiniti zdravijom i vitalnijom i u sledećem peridou rasta.
Sklonite prekrivač od tkanine sa biljke čim otopli. Ostavite štapove u zemlji u slučaju da napolju neočekivano zahladni.

Saveti

Stare čaršave i vreće od sargije možete koristiti da prekrijete biljke zimi umesto što ćete ih baciti. Nisu sve biljke iste. Trebaće vam malo vremena da naučite kakve su potrebe vašeg drveta/biljke pre nego što ga potkrešete, u suprotnom mu potkresivanje neće koristiti.

Upozorenja

Prekrivač od lišća za stvaranje humusa može da blokira dotok vlage korenju biljke. Redovno zalivajte svoju biljku i uvek proverite vlažnost zemljišta. Proverite nivo vlažnosti barem jednom mesečno, čak i kada prođe zima. Nemojte koristiti plastiku za prekrivanje biljke. Pokrivanje kesom za đubre ili sličnim materijalom može izazvati manji efekat staklene bašte unutar prekrivača. To će uzrokovati povremene promene temperature od hladnog ka toplom unutar pokrivača i može oštetiti vašu biljku.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.