Kako se uzgaja Callisia elegans (Kalisija elegans)? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako se uzgaja Callisia elegans (Kalisija elegans)?

28.06.2012, 11:25
Vrlo nježna lisnata biljka koja se može lako uzgajati. Podnosi dosta sunca ali je u najtoplijim dnevnim satima treba malo zasjeniti. Treba mnogo svjetla, jer ako zimi, npr. stoji previše u tami, prugasto iscrtani listovi, postanu zeleni, a time se gubi stvarna ukrasna vrijednost.
Kalisija se može vrlo lako razmnažati reznicama. Mladi izboji duljine cca 7 cm lako stvaraju korijenje ako ih stavimo u
lonac s rahlom zemljom. Najbolje je ako ih stavimo odmah nekoliko u isti lonac, jer se tako može brže dobiti lijepa biljka.
Starije biljke, naročito u zimskim mjesecima, postaju gole. Upravo iz tog razloga potrebno je redovito uzgajati mlade biljke. Ove biljke ne traže mnogo topline te im odgovra umjereno grijana prostorija. Traže dosta vode, ali bolje ih je ne prskati. Od ranog proljeća do kasne jeseni zalijeva se jedanput tjedno otopinom gnojiva. Dobro uspijeva i u zdjelicama i keramičkim posudama.
Biljka se može razmnožavati i dijeljenjem, ali to nije potrebno, budući da se dobro razmnožava reznicama. Može se zajedno sa loncem ukopati u vrt no krajem rujna mora se opet unijeti u kuću.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.