uputstva
zaštita voća

Kako se uzgaja Chlorophytum comosum?

28.06.2012, 11:26
Ova biljka još se naziva i «zeleni ljiljan», iako nema tipične lukovice, spada u porodicu ljiljana. Na korijenju postoje odebljanja koja su u stvari rezervoari hranjive materije stoga se ne smiju uklanjati. Klorofitum se uzgaja radi lijepih žuto-zelenih listova. Da budu još šareniji potrebno je odabrati što svjetlije mjesto koje ipak ne smije biti izloženo najjačem podnevnom suncu. U drugom slučaju treba je zasjeniti.
Nakon cvata duge izbojke treba ostaviti jer se na njima nakon kratkog vremena pojave nove biljčice. Njih se može zajedno s korijenjem odvojiti te presaditi i samostalno uzgajati.
Klorofitum je jaka biljka koja brzo raste. Čim se u tegli iznad korijenja pojave bijeli gomolji s rezervnom materijom, vrijeme je da se presadi. Najbolja je za to bogata zemlja za cvijeće. Na dno teglice stave se krhotine ili kamenčići zbog drenaže, a ponajviše radi toga što se odvod na tegli ne smije nikada začepiti. Uspijeva i pod nepovoljnim uvijetima. Ne voli previše topline, treba jako puno vode, a korijenje mora uvijek biti vlažno. Ljeti se jedanput tjedno nadohranjuje dodavanjem otopine gnojiva za cvijeće u omjeru 3g na 1l vode.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.