Kako se neguje Gazanija (Gazania hybrida)? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Gazanija (Gazania hybrida)?

30.06.2012, 11:14
Iako su neke vrste ovog roda perene one se gaje kao jednogodišnje. Tokom leta sukcesvino proizvode veliki broj cvetova u različitim, toplim, nijansama, često sa crnim centrom ili prugastim laticama. Prečnik je i do 8 cm. Listovi su najčešće srebrnasto zeleni. Biljka gradi prizemnu rozetu koja se širi i iz koje izbijaju cvetna stabla i novi listovi. To su veoma dekorativne biljke izuzetno pogodne za suve i sunačane položaje. Tokom oblačnih dana cvetovi ostaju zatvoreni.

Gajenje Seme se seje u rano proleće (mart) u dobro propustan supstrat na dubinu od oko 0.5 cm. Kao supstrat se može korititi mešavina peska i treseta ili peska i perlita ili se može koristiti kupovni supstrat za setvu semena. Supstrat dobro natopiti i držati na sobnim uslovima temperature i vlažnosti. Nakon klijanja koje počinje uglavnom u toku 7-10 dana od setve biljcice držati na svetlom mestu. Ukoliko su posejane gusto potrebno ih je razrediti rasadjivanjem da bi se normalno razvijale.Postepeno ih privikavati na spoljašnje uslove iznošenjem napolje po toplom vremenu. Krajem aprila i početkom maja se mogu izneti napolje i posaditi na stalno mesto. Mesto treba da je direktno osunčano, a zemljište sa dobrom drenažom jer se ove biljke najbolje razvijaju na direktnom svetlu.Veoma je pogodna za korišćenje u kontejnerima i ozelenjavanju balkona i terasa.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.