uputstva
registracija rs domena

Kako se neguje Tubaroza?

25.07.2012, 11:08
Kod ovog roda osnovu u nazivu Polianthes čine grčke reči polios - beličast i anthos - cvet, što bi značilo beli cvetovi. Ranije su se biljke ovog roda nazivale Polianthus i ubrajale se u familiju Amaryllidaceae. Rodovi Agave, Beschorneria, Cordyline, Dasylirion, Dracaena, Fureraea, Sanseveria, Yucca i Polianthes, kao i još neki drugi rodovi, bili su svrstani u familiju Agavaeae.
Rod Polianthes obuhvata 13 vrsta koje sve bez izuzetka rastu u Srednjoj Americi i Meksiku. Kao kulturna forma predstavlja za cvećarstvo interesantnu vrstu. Polianthes tubaroza je kod nas poznata pod imenom tubaroza.

Tubaroze imaju mesnatu lukovicu iz koje prvo izbijaju dugački i uzani listovi skupljeni u rozetu. Iz centralnog dela lukovice pojavljuje se cvetno stablo dugačko 60 do 100 cm koje se završava u retkoj i labavoj cvasti. Cvetovi su šestodelni, beli, a u otvaranju nežno roze boje, jednostavni ili dupli. Miris je prijatan, veoma snažan, opojan.

Ranije veoma omiljeno cveće za tezanje ili kao saksijska kultura. U sadašnje vreme skoro iščezla iz proizvodnje. Razmnožava se skidanjem podmlatka sa krupnih matičnih lukovica, što se radi u rano proleće. Cvet donose samo krupne i zdrave lukovice, sa kojih su odstranjeni svi lukčići. Pošto su lukovice veoma osetljive na mrazeve, u proleće , februara - marta meseca , sade se u saksije prečnika 12 - 13 cm i ispune hranjivom humusnom zemljom. Saksije se zatim smeštaju u leju ili neku drugu toplu prostoriju. Poterale biljke se maja meseca sade na otvorene površine ili kultiviraju dalje u saksiji. Cvetanje nastupa za 5 meseci. Da bi se produžio period cvetanja do jeseni, sadnja se može vršiti u petnaestodnevnim razmacima.

Tubaroza voli topla staništa i mnogo sunca. U slobodnom prostoru mogu se gajiti na većim površinama za rezanje i to u Vojvodini. Sadi se oko 80 do 100 lukovica na 1 m². U toku leta treba dvonedeljno prihranjivati i veoma obilno zalivati.

Lukovice su sposobne smo jednom ds donesu cvet zbog čega ih treba odmah posle cvetanja odstraniti iz proizvodnje. Vađenje se obavlja u jesen pre mrazeva, a prezimljavanje je slično kao kod kana.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.